Diumenge, 28 d'Abril de 2024

Un nou llibre recull 426 medalles de l'escultor reusenc Ramon Ferran

14 de Juny de 2021, per
  • Una imatge d'arxiu de Ferran

    Reus.cat

La medalla en l’obra de Ramon Ferran és el nou llibre promogut per la Societat Catalana d’Estudis Numismàtics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i l’Institut Municipal Reus Cultura de l’Ajuntament de Reus, que es presentarà dimarts 15 de juny, a les 7 de la tarda, a la Sala Prat de la Riba de la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (Carme, 47, 08001 Barcelona). La presentació anirà a càrrec de l’historiador de l’Art Daniel Giralt-Miracle, i serà presidida per Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans, i per Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus.

El llibre cataloga la producció medallística de Ferran i, per primera vegada, inclou totes les seves medalles conegudes fins ara, que arriben a les 426 i que el situen com l’escultor medallista més prolífic de tots els temps a Catalunya.

L’artista reusenc Ramon Ferran i Pagès (1927-2015), que té una important producció en el gravat i l’escultura, és també un dels principals representants de la medallística contemporània a Catalunya. Les seves primeres medalles daten de 1957 i, des d’aleshores i durant tota la seva carrera, trobà en la medalla el suport on expressar la seva creativitat. Participà de manera continuada a les Exposicions Internacionals de la Medalla d’Art, promogudes per la FIDEM, i a altres mostres locals, nacionals i internacionals.

Amb una important obra d’autor, col·laborà amb el sector públic i el privat, com la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre de Madrid o Acuñaciones Españolas de Barcelona, i treballà amb tallers d’encunyació i fosa, com la Foneria Artística Ginfer de Reus o el Taller Vallmitjana de Barcelona. Capaç de resoldre artísticament temes de tot tipus, la seva ciutat va ser un dels grans referents, com ho proven les diverses medalles que obrà per a l’Ajuntament de Reus i per a entitats locals, com el Centre de Lectura, el Club Natació Reus Ploms, l’Agrupació Fotogràfica de Reus o el col·legi Pare Manyanet, entre moltes altres.

També de Reus destaquen les sèries Medalla Gaudí o Fotosport, o les dedicades a personalitats locals com Marià Fortuny, el general Prim, Antoni Gaudí o Ramon Casals i Vernis, entre altres. L'autor Rossend Casanova i Mandri (Barcelona, 1970), doctor Cum Laude en Història de l’art per la Universi­tat de Barcelona (Premi Fundació Güell, 1998).

Con­servador del Museu del Disseny de Barcelona. Estudiós de la medallística de l’edat contemporània, és president de la Societat Catalana d’Estudis Numis­màtics. Membre del Cercle Filatèlic i Numismàtic de Barcelona, de l’A­sociación Numismática Española, de l’entitat belga Promotion de la Médaille / Promotie van de Medaille, i de la FIDEM. Està especialitzat en la medalla commemorativa del període modernista i en l’escultor belga Godefroid Devreese (1861-1941).

Fou comissari de l’exposició Retrats de medalla. L’espectacle del bronze (Fundació Rafael Masó, Girona, 2015), ha publicat el llibre His­torias de medallas (editorial Àmbit, Barcelona, 2019) i ha escrit nombrosos articles sobre medallística a di­verses publicacions especialitzades, com Acta Numis­màtica, Flaix Médailles o l’anuari Survey Numismatic Research.
 

Una imatge del llibre Foto: Reus.cat

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics