Dimecres, 15 de Maig de 2024

Gener de 1939

20 de Gener de 2009, per Salvador Palomar

A mitjan gener, ara fa setanta anys, Reus era ocupada per les tropes franquistes. Tot i que parlar del final de la guerra en funció de l'allunyament dels combats és inexacte, aquesta és la percepció que resta entre els civils.

Efectivament, l'entrada dels feixistes a la ciutat suposà, en primer terme, un alleujament de la dramàtica situació que la població havia patit durant any i mig, amb constants bombardeigs, problemes d'abastiment i, en definitiva, impossibilitat de viure amb una mínima normalitat. Una situació que Xavier Amorós dibuixa a 'El camí dels morts' quan diu que "la gent volia que s'acabés tot, volia tornar al temps normal, volia respirar amb tranquil·litat, volia menjar, volia seguretat. Les persones lúcides, però, haurien resistit fins no se sap on abans de claudicar [...] però la majoria es deixaven conduir pels sentiments, per les exigències immediates, pels terrors.

Se'ls enduien les impaciències i les debilitats perquè, per sobre de tot, volien viure i viu re tranquils al preu que fos i no els semblava important cap altra cosa". Immediatament després d'arribar els ocupants encarreguen imprimir -a Reus, amb data de 17 de gener– un full volant, amb l'ordre general del Cos d'Exèrcit Marroquí, sota el comandament de Yagüe, en la que es felicita a les tropes per haver "alliberat" seixanta-quatre pobles en una setmana i els anima a continuar endavant. Enrere queden els milers de morts que, des de començaments de gener han quedat escampats pel Priorat, Montsant o les muntanyes de Prades, o els centenars que reposen a les fosses del cementiri reusenc.

Els bombardeigs, com a eina de terror, havien aconseguit plenament el seu objectiu. Després de més d'un any de destrucció I penúries, el desig que arribés la pau -entesa simplement com a la fi dels combats– és general entre la població, més enllà de les idees. Els franquistes n'eren plenament conscients i des del primer moment van formular un discurs, que fou vigent durant molts anys, que identificava pau amb victòria.

"Al sufrimiento y al hambre se juntaron, desde hace unos días, el vivo deseo de que el Ejército Nacional entrara en Reus. Cada día que pasaba, de la semana última, era más cercano el de nuestra liberación. Con cuanto anhelo lo esperábamos. Los continuos toques de sirena, poniendo en estado de alarma la ciudad, era para nosotros motivo de esperanza".

Ho deia el Diario de Reus, que des del 20 de gener tornava a sortir, evidentment amb el caire conservador que l'havia caracteritzat des de sempre. Tingué una vida curta, als pocs dies les autoritats el van suprimir en benefici del Diario Español de Tarragona. El 22 de gener afirmava:

"Reus le debe profunda gratitud al Generalísimo. Se le debe, sí, porque nuestra ciudad podía ser tomada a viva fuerza, con obuses de cañón y bombas de aviones. Pero Franco es humano y patriota, y quiso liberar Reus sin hacerle sufrir los terribles estragos de la guerra y en vez de las lágrimas de las madres, de las esposas y de las novias, oímos los cánticos alegres de los soldados. Y el dolor se truncó en alegria".

Publicar això en una ciutat arrasada per les bombes sembla poc menys que una burla grotesca. Una mostra del capgirament absolut de la realitat -els defensors de la legalitat esdevindran subjectes del delicte de rebel·lió- sobre el qual el franquisme construirà el seu discurs. Un discurs en el qual els responsables de la mort, de la destrucció i el sofriment de la població no seran els agressors sinó aquells que es van obstinar en defensar la llibertat i no es van sometre d'immediat als designis del caudillo.

El franquisme convertirà les víctimes en botxins. Els damnificats, en responsables. Així el bombardeigs eren, des de l'òptica franquista, una actuació que trobava justificació en la voluntat d'acabar més ràpidament la guerra o, encara, com a instrument de redempció dels pobles de la zona roja. Una expiació dels pecats comesos que hauria de perllongar-se encara durant molt de temps.

Certament, però, al gener de 1939 molta gent volia, pel damunt de tot, la fi dels atacs. N'estava farta de guerra i la causa republicana, en un context internacional prou advers, semblava definitivament perduda. El cost humà de la batalla de l'Ebre havia estat enorme i la mobilització de quasi canalla a les lleves tenia poc a veure amb l'empenta dels joves revolucionaris que l'estiu havien marxat voluntàriament a lluitar contra el feixisme. El final de la guerra, però, no representà ni la fi de la violència ni del patiment per a moltes famílies.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (30)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pere  24 de Gener de 2009

L' aplaudiment més gran. In memoriam

Encara me'n recordo de quan vas fer el pregó de Setmana Santa de fa uns anys. Al acabar l'acte l'aplaudiment va durar uns minuts; em vaig adonar que era el que esperàvem tots de tu, la teva exposició no es va fer gens pesada sinó al contrari vas donar la talla. Molta gent pressumptament conservadora o millor dit "conservaduros" dubtaba de què diries, però un que es diu Salvador, del Salvador es tractava. El pensament de la gent difícilment el canviarem. Molts reusencs van patir molt per les seves idees, fins i tot hi van deixar la vida per elles, que més digne que morir per una cosa que creus, amb el permís del respectable, fem un gran aplaudiment a aquesta gent, com el que et vam fer en aquella sala noble de l'Ajuntament mirant el futur.

Joanet  24 de Gener de 2009

Llegiu llibres d'Història!!!

El que volia la gent normal i corrent és que tot allò s'acabés d'una vegada i tant se'ls en donava que guanyessin uns que els altres i no digueu, com alguns diuen, que la gent victorejava als "nacionales" al arribar a Reus perquè això, senzillament no és cert. Vinga, va resulta que de cop i volta els reusencs es feren franquistes!!. Els meus avis prou feina van tenir per aixecar casa seva i els seus fills, a més de fotre's un fart de treballar durant la postguerra per poder menjar i viure com a persones amb un mínim de dignitat després de tot el desgavell monumental que havia liat el "Caudillo" dels collons!. Ja n'hi ha prou de reinterpretacionistes de la Història que et volen fer creure que el règim franquista va ser l'Arcàdia feliç. Llegiu i entereu-vos-en del que va passar i no vulgueu fer-nos combregar amb rodes de molí!

Eugeni D'Ors  24 de Gener de 2009

NO ES POT MIRAR AL FUTUR SI S'INVENTA EL PASSAT

 A ENRIC, Te'ns raó, és molt millor parlar del futur. Però els que volen glorificar un passat espantós son els d'esquerra, els que volen guanyar ara la Guerra Civil, amb revenges. Si hem de parlar d'història parlem-ne, però de veritat. Encara que jo, per creure el que em van explicar els meus avis ja en tinc prou veient el que han fet i fan ara els governs d'esquerra. GAL, Filesa, Malesa, Time Export, BOE, Creu Roja, AVE, Roldám, Expo 92, Carvajal, Ibercorp, Fons Reservats i un tecètera interminable. I veure l'obra del Sr. ZP que tornarà a deixar en la misèria als nostre país com ja hi estava el 1996. Però he arribat a la conclusió de que d'aixó es tracta, de pujar jovent sense preparació, que depengui de subsidis per tenir un poble aborregat, com passa a Andalusia, Extremadura i aquí amb tots els que han vingut d'aquest llocs. Repeteixo, no cal ni acudir a la història, només cal veure com actua aquesta patulea.

Paco  24 de Gener de 2009

¿Perplejo?

Cuando entraron los nacionales a Reus, según mis noticias, la mayoría de sus ciudadanos se echaron a la calle victoreando a sus "salvadores". Cosa natural después de tantos meses castigada por cuestiones de una guerra fraticida. Y ahora salen los nietos a crear una historia de malos, cuando la mayoría de sus abuelos y padres sirvieron con puntualidad espartana a su "Caudillo". Estos "resucitadores" están escupiendo en las tumbas de sus abuelos y atacando la dignidad de sus padres. Bonito ejemplo. Estoy de acuerdo con el comentario de Josep Pla. Y por favor no hablemos de fascistas, porque tendremos que echar mano al diccionario. 

Feixisme, no thanks!!!  23 de Gener de 2009

Josep Pla, "homenot" com n'hi hagut pocs!

Ja té nassos ja que el que escriu aquest munt de bajanades sigui un que es fa dir Josep Pla en aquest blog. Ahh, és veritat! Pla era un "homenot" "afin al Régimen" i que va fer d'espia pels franquistes, ara ho entenc tot!!!. Sembla mentida que un dels nostres millors assatgistes fos un perfecte botifler. "La vida te da sorpresas, sorpresas te da la vida..ai, si!"

Enric  23 de Gener de 2009

Ja en tinc prou!

 Tip de veure bajanades d'un costat i d'un altre, renuncio a entrar mes en aquest article i als comentaris. Seria tan difícil parlar de futur que no es que es presenti falaguer, en lloc de parlar d'un passat, sortosament de cada dia mes llunyà? Sembla que més d'un (Es igual de quin costat) té ganes de trnar-hi. J s'ho fareu!

Jaume  23 de Gener de 2009

Per a Josep Pla

 Podrem ser uns perdedors nats, allò que no serem mai serà uns feixistes com vosaltres amics d'en Hitler i Mussolini. Per cert, de totes les plagues que assolaven el bàndol republicà s'hagueren pogut evitar si Franco no s'hagués alçat contra el règim democràtic. Que no se li cansi el braç de tan tenir-lo aixecat.

Josep Pla  23 de Gener de 2009

Incrèduls davant el separatisme

 Es pot justificar la crema d'esglésies, l'assassinat de capellans, monges, de persones catòliques, de dretes o empresaris? Es pot justificar que dins del bàndol republicà hi hagués una segona guerra civils de comunistes manats per Stalin contra anarquistes o de tots plegats entre sí. amb els d'ERC intentant salvar alguna cosa, principalment el propi càrrec o la vida? Es pot justificar el nivell de vida del bàndol nacional fos sensiblement superior al del bàndol roig, tot i que aquest comptava amb les centres industrials més importants (País Basc, Catalunya, Madrid i València)? Es pot justificar que s'abandonés als de sota en camps de concentració i que els de dalt visquessin com a reiets amb tot el robat ( or del banc d'Espanya, joies i obres d 'art, de l'Església i privats? I per que els maquis que creien que el poble els ajudaria van ser denunciats pel mateix poble fart d'experiències comunistes? I per que Franco no va tenir cap mena d'oposició durant 40 anys, per molt que ara 6 milions de persones estiguessin en una església dels caputxins a on només n'hi caben 500? Podeu dir si el règim del "Frente Popular" era democràtic o comunista? Teniu els mitjans de comunicació, la cultureta, l'escola, el tripartit, però no teniu a la gran massa de catalans. Ho sento. Per sort la majoria dels catalans som sensats i volem seguir units a Espanya. I cada vegada que algú ens vol sotmetre a aventures independentistes, acabem amb la cua entre cames. Sous un perdedors nats.

Caine  23 de Gener de 2009

Gener de 2009

 A la vista del estat de la Societat catalana, reusenca més valdria que tornasein a entrar per el c/ del Roser, abans "15 de enero", les tropes del Cuerpo de Ejército Marroquí del General Yagüe, per alliberar-nos...

Jaume  23 de Gener de 2009

Senyor incrèdul

 A mi allò que em provoca incredulititat és que avui dia hi hagi qui justifiqueu el franquisme, clar que sou els mateixos. Podríeu dir que cal deixar la història en mans dels historiadors, però és que aquesta us deixa taaaaaan mal parats que només podeu repetir la lletania que tan serveix per justificar un cop d'estat militar com l'agressió d'Israel comtra els palestins: que no hi bons ni dolents, que tots maten i les mateixes bajanades de sempre per justificar allò que no es pot justificar ni amb el cap i encara menys amb el cor.

Reportatges