Diumenge, 19 de Maig de 2024

VITEC, centre de referència en la recerca vitivinícola

17 de Juliol de 2014, per Redacció
  • Entrada a les instal·lacions de VITEC

     

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

A la carretera que connecta Falset amb Porrera es troba un dels centres de recerca, desenvolupament i innovació de referència al nostre país: és VITEC, especialitzat en la recerca dedicada al sector vitivinícola. Es tracta d’un parc tecnològic que realitza tasques científiques al servei del sector del vi i que disposa d’un patronat integrat per la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i l’Institut Català del Suro. Una part fonamental del finançament d’aquest parc científic prové dels fons europeus de desenvolupament regional (FEDER).

Aquesta aliança entre el món acadèmic, de la recerca i l’administració fa possible l’existència d’un centre on es desenvolupen des d’anàlisis de sòls, fins a viticultura de precisió, passant per l’elaboració experimental de vins i caves, funcions de laboratori, tast i posicionament de producte en el mercat. De fet, les línies concretes d’activitat de R+D+I que s’hi porten a terme són les següents: anàlisi sensorial, viticultura, tancament i efectes del suro, enginyeria ambiental i sostenibilitat, anàlisi enològica, enologia i microbiologia.

Entre els darrers serveis que s’han incorporat recentment al catàleg que ofereix VITEC a qualsevol empresa o institució interessada són els següents: anàlisi de fulles i sòls, detecció i prevenció de malalties de la fusta, control i minimització de consums energètics al celler, selecció de llevats autòctons i, finalment, control microbiològic a celler.

VITEC realitza estudis i treballs sobre el conjunt del món vitivinícola català i participa a diferents projectes de recerca amb altres institucions, com per exemple el Wildwine, un projecte interuniversitari europeu que té com a finalitat aïllar i seleccionar llevats i bacteris làctics autòctons de diferents regions vinícoles europees, per tal de ser utilitzats com a iniciadors de les fermentacions víniques. Els investigadors que participen directament en aquest projecte han realitzat a finals d’aquest juny una trobada a Tarragona i a la DOQ Priorat. Per proximitat, la DO Montsant i la DOQ Priorat són dues de les denominacions d’origen catalanes que més estretament col·laboren amb VITEC. Aquest mateix juny, VITEC ha presentat a les seves instal·lacions els resultats dels assajos en garnatxa negra i carinyena de vins Priorat i Montsant relatius a la campanya 2013.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

victec falset reusdigital priorat vinyes vi rovira i virgili
victec falset reusdigital priorat vinyes vi rovira i virgili
victec falset reusdigital priorat vinyes vi rovira i virgili
victec falset reusdigital priorat vinyes vi rovira i virgili
victec falset reusdigital priorat vinyes vi rovira i virgili
victec falset reusdigital priorat vinyes vi rovira i virgili

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges