Dimecres, 15 de Maig de 2024

Els fets delictius es redueixen un 7,8% a Reus entre 2019 i enguany

07 d'Octubre de 2021, per Marc Busquets Obré
  • Un agent de la Urbana, en una imatge d'arxiu, durant una prova d'alcoholèmia

    Guàrdia Urbana de Reus

"Reus és una ciutat segura". Amb aquesta afirmació ha iniciat el batlle, Carles Pellicer, la seva intervenció per als mitjans locals després de celebrar-se la Junta local de seguretat, aquest dijous. L'alcalde ha exposat que els fets delictius s'han reduït un 7,8% a la capital del Baix Camp entre el 2019 i enguany, mentre que la Guàrdia Urbana ha fet constar que els incompliments de l'ordenança de civisme han minvat un 6,5% en el mateix període. "Són dades molt positives", ha subratllat al costat de la regidora del ram, Dolors Vázquez. A banda, s'ha anunciat que s'ha encarregat la confecció del Pla local de seguretat, que entre altres qüestions abordarà la coordinació policial, i del qual se'n desprendrà un Programa de seguretat pública. Tot i no haver-se concretat amb exactitud quan estarà acabat, s'ha apuntat que podria ser en un any. 

Menys delictes contra el patrimoni, més contra la seguretat viària



Ha estat Vázquez l'encarregada de comentar les xifres aportades pels cossos policials (la comparativa ha estat del gener a l'agost 2019 i el mateix període de 2021). La regidora ha indicat que aquestes constaten una reducció del 7,8% del número de delictes. Per tipologies penals, els delictes contra el patrimoni baixen un 13% (de 3.791 a 3.298). Aquests, segons ha dit, representen el 77% del total i "són principalment, furts, danys, estafes digitals; i en menor mesura, robatoris a l’interior de vehicles, o robatoris amb força a domicilis".

Els delictes contra la seguretat viària pugen un 65,5% (de 145 a 240) "com a conseqüència de més controls de trànsit per fer complir amb les resolucions durant la pandèmia", ha precisat. Sobre els delictes contra l’ordre públic, Vázquez ha revelat que també pugen, en aquest cas un 48,9% (de 45 a 67), "principalment per delictes de desobediència vinculats a la pandèmia". Els delictes contra la persona, al seu torn, baixen un 3,7% (de 547 a 527), i els delictes contra la salut pública pugen un 31,3% (de 32 a 42). Els robatoris amb força s’han reduït en un 10,2% (de 832 a 747), i els robatoris amb violència han baixat un 25,8% (de 209 a 155).

Preocupa l'incivisme



Pel que fa a la "proximitat" dels cossos policials, i entre 2019 i 2021, la Guàrdia Urbana ha incrementat un 40% els serveis de patrullatge; un 20% cada any, segons Vázquez. En aquesta línia, la regidora ha avançat que les Comissaries externes de proximitat, tancades per complir amb les recomanacions sanitàries, es reobriran "en breu". Sobre l'Oficina d’atenció a la víctima, aquesta ha incrementat un 7,21% els controls de les ordres de protecció que fa la Guàrdia Urbana, mentre que per part seva la Unitat de mediació i resolució de conflictes (UMIRC), va treballar 218 casos el 2019; 149 el 2020; i 178 en el primer semestre d'enguany.

Pellicer ha admès que durant la reunió de la junta s'ha apuntat que l’incivisme "és un dels principals factors de sensació d’inseguretat en la ciutadania", si bé s'ha felicitat pel fet que les actes aixecades s'han vist reduïdes en 6,5% les actes. Han incrementat, això sí, les aixecades per molèsties per sorolls o a "propietaris incívics" de gossos. En canvi, han baixat les de consum d’alcohol a la via pública, per tinença i consum de drogues, per miccionar al carrer o per posar publicitat a la via pública (en el cas de les miccions, el 2019 en van ser 942; el 2020, 381; i en el que portem d'any, 59). L'alcalde ha conclòs la seva intervenció tot assegurant que es "compromet" a combatre l'incivisme a Reus. 

Encara en aquest capítol, des de la Guàrdia Urbana s'ha volgut destacar el "comportament cívic" de la ciutadania reusenca perquè "no hi ha hagut fets destacables" que es puguin relacionar amb la realització de botellots. De fet, s'ha indicat que el que hi hagut són "concentracions de persones" en què no s'hi va beure alcohol, durant les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia. 

Més actes aixecades contra conductors de patinets



Un cop ha entrat a analitzar la seguretat viària a Reus, Vázquez ha concretat que entre 2019 i 2020, el número d’accidents sense ferits es va reduir un 11,4%; i un 31,7% el número d’accidents amb ferits. El 2019 i el 2020, es va registrar una víctima mortal cada any; mentre que en el que portem del 2021 no se n'ha hagut de lamentar cap.

Pel que fa als delictes contra la seguretat viària, entre 2018 i 2019, es van reduir un 23,2%. Per contra, entre 2019 i 2020, hi va haver un increment del 27%. "Els fets delictius més destacats són conduir sota els efectes de l’alcohol, conduir sense permís per pèrdua de vigència de punts, o conduir sense haver obtingut mai permís o llicència", ha expressat.

També ha analitzat les dades en relació a la "nova mobilitat", relacionada amb els patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal (VMP). El 2020 es van aixecar 355 actes per circular-hi per voreres o altres espais per a vianants; i el 2021, fins ara, en són 360. El 2020 es van aixecar 110 actes per circular en bicicleta per voreres o altres espais de vianants; i el 2021, 109. L'any passat es van registrar vuit accidents amb ferits amb VMP; pels 37 d'enguant. El 2020 es van registrar tres accidents amb ferits amb bicicleta implicada; i el 2021, 11. 

Per tot plegat, Vázquez ha demanat que hi hagi una normativa "clara, i única", aplicable als VMP. Sobre la possibilitat d'aplicar una major pressió policial als usuaris de patinets elèctrics que circulen per on no toca, la regidora ha raonat que cal apostar per la pedagogia, i ha anunciat una sèrie de xerrades divulgatives i formatives sobre l'ús adequat d'aquests aparells. 
 

Una imatge de la trobada de la Junta local de seguretat de Reus Foto: Reus.cat

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges