Dilluns, 13 de Maig de 2024

El Centre Terapèutic de l'Alzheimer recupera les activitats amb animals

La iniciativa s'engega de la mà de Proyecto Tan Amigos, gràcies a una beca del laboratori farmacèutic veterinari CEVA

26 d'Abril de 2021, per Alba Cartanyà
  • La Llum durant una de les sessions

    Alba Cartanyà

  • La Llum durant una de les sessions

    Alba Cartanyà

  • La Llum durant una de les sessions

    Alba Cartanyà

  • La Rita durant una de les sessions

    Alba Cartanyà

  • La Llum durant una de les sessions

    Alba Cartanyà

La Rita i la Llum són les dues noves incorporacions del Centre Terapèutic de l'Alzheimer, de l'Associació d'Alzheimer i Altres Transtorns Neurocognitius de Reus i el Baix Camp. Es tracta de dues gosses que participen en l'acompanyament dels usuaris del centre, gràcies a un programa d'ajudes atorgades pel laboratori farmacèutic veterinari CEVA conjuntament amb el Proyecto Tan Amigos.

La teràpia assistida amb animals té múltiples beneficis per a les persones, tant físics, com psíquics i emocionals, i es basa a fer exercicis terapèutics amb objectius concrets com treballar la motricitat o la memòria. La tasca dels gossos és "acompanyar al terapeuta" i fer més entretingudes les activitats "pel vincle que es genera", segons explica la coordinadora del Proyecto Tan Amigos i fisioterapeuta, Alexia Piedrola.

Voluntat de mantenir-la

Aquest tipus de teràpia ja estava present al centre, però la van haver d'aturar "per la pandèmia i per la falta de recursos econòmics", ha explicat la seva directora, Maria Jesús Lerín, en una roda de premsa aquest dilluns 26 d'abril. Fa un parell de mesos l'han pogut tornar a engegar gràcies a una beca del laboratori farmacèutic veterinari CEVA de la mà del Proyecto Tan Amigos.

Les sessions amb les dues gosses continuaran fins a finals de juny, i Lerín ha avançat que la voluntat és mantenir aquesta teràpia. La Rita i la Llum assisteixen a activitats dels diferents grups bombolla del centre de dia, però també passen per les altres aules perquè els usuaris "s'alegren molt de veure-les", ha assegurat Lerín. D'aquesta manera, totes les persones del centre (una setantena) s'acaben beneficiant de la presència dels animals.

Benestar de l'animal

Els gossos que participen en la teràpia són adoptats, i han estat rehabilitats i ensinistrats per poder realitzar aquest acompanyament. Piedrola ha explicat que viuen amb la mateixa terapeuta que les porta al centre, perquè "és important que la persona que els guia, a banda de tenir coneixements sanitaris o socials, tingui formació en educació canina".

"Tractem amb persones, però no ens podem oblidar del benestar de l'animal", ha ressaltat Piedrola i ha afegit: "El gos ha d'estar còmode i el guia l'ha de conèixer per percebre en quin estat es troba i poder anticipar-se a les situacions".

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reus diari digital, alzheimer, reus, gossos
reus diari digital, alzheimer, reus, gossos
reus diari digital, alzheimer, reus, gossos
reus diari digital, alzheimer, reus, gossos

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Gertrudis B  26 d'Abril de 2021

Una feina impagable

Felicito a l centre i especial a la Sra Lerín per la tasca meravellosa i impagable que venen fent des de fa anys.

Reportatges