Dijous, 16 de Maig de 2024

Dos projectes arquitectònics de Reus, premiats a la 13a Biennal Alejandro de la Sota

Es tracta d'uns guardons impulsats per la demarcació de Tarragona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

13 de Desembre de 2023, per Reusdigital.cat
  • Mas Totosaus de Reus

    Adrià Goula

  • Laberint del parc de Sant Jordi de Reus

    Cedida

Dos projectes arquitectònics de l’Ajuntament han estat premiats en la 13a Biennal Alejandro de la Sota Mostra d’Arquitectura de Tarragona, que organitza la demarcació de Tarragona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Aquests són la restauració del Mas Totosaus, obra premiada ex aequo en la categoria de rehabilitació: obres de restauració, rehabilitació o reforma; i el laberint, el joc infantil construït al parc del Sant Jordi en el marc dels Pressupostos Participatius, que ha estat premiat en la categoria d’espais exteriors: espais urbans, parcs i jardins, intervencions en el paisatge i urbanisme.

Mas Totosaus

El projecte de restauració és obra de Nua Arquitectes i els serveis tècnics de l’Ajuntament de Reus. Es tracta d’un maset aïllat projectat l'any 1906 per l'arquitecte reusenc Pere Caselles. L’edifici presentava patologies pròpies del pas del temps que afecten tant als seus elements estructurals, com als acabats superficials interiors i exteriors. L’actuació ha permès restaurar l’edifici modernista i adaptar-lo a les exigències actuals d’accessibilitat, salubritat, confort i seguretat, tot respectant la seva morfologia original i els seus elements amb més valor històric i patrimonial. Les modificacions més significatives s'han centrat en garantir la seguretat estructural de l’edifici, fer-lo accessible, i equipar-lo mitjançant la renovació de les instal·lacions.

El passat mes de novembre, l’Ajuntament de Reus va posar en funcionament el nou l'equipament municipal Mas Totosaus, que acull la direcció de dos serveis universals adreçats especialment a les famílies amb infants en situació de vulnerabilitat: el Servei d'Orientació i Acompanyament a les Famílies (SOAF) i el Servei d'Intervenció Socioeducativa (SIS).

Laberint del parc de Sant Jordi

Dissenyat per Arjub Studio i gestionat per les Brigades Municipals, el projecte té el seu origen en una proposta guanyadora dels Pressupostos Participatius. El laberint és el primer de les seves característiques de Reus, i s’ha dissenyat com un joc integrador i inclusiu, tant en rang d’edat com en diversitat funcional. El disseny busca una experiència compartida entre usuaris de totes les edats, inclosos adults i gent gran, que poden ser partícips del repte que genera. El joc no només invita a completar el recorregut, ja que al llarg de l’itinerari apareixen elements geomètrics singulars que donen caràcter i es converteixen en petites fites que estimulen el repte d’arribar fins a elles i fins al final.

Està dissenyat amb una malla permeable visualment, que permet el control d’ubicació sense alterar el repte del propi joc.

A més, és un joc lliure de barreres físiques, ni topogràfiques ni visuals, fet que permet una integració de la gent amb diversitat funcional per gaudir-lo en condicions d'igualtat i inclusivitat. El disseny té en compte la seva relació amb l’entorn i els problemes que podria derivar com punts cecs, racons o il·luminació. La seva permeabilitat visual i alçada ajuden a combatre aquests problemes.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Biennal Alejandro de la Sota, Mostra d'Arquitectura de Tarragona, Mas Totosaus, laberint, Parc de Sant Jordi, Ajuntament de Reus, reus diari digital, reusdigital.cat

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges