Diumenge, 19 de Maig de 2024

Repsol, amb la cultura reusenca

28 de Juny de 2013, per Redacció
  • Encesa de la Tronada

    Reusdigital.cat

Repsol dóna suport al desenvolupament de projectes relacionats amb la difusió de la cultura. La companyia col·labora amb museus, exposicions i ajuntaments en una gran varietat de disciplines, fent un esforç especial en promoure la cultura local i el patrimoni artístic.

Aquest és el segon any que la companyia petroliera col·labora amb la Festa Major de Sant Pere de Reus. Repsol aporta una quantitat de 30.000 euros, igual que l'any passat, que es destina a les tronades. A banda de la Festa Major, la companyia petroliera té altres compromisos establerts amb altres institucions de la ciutat, com la Fundació Privada del Teatre Fortuny o la Cambra de Comerç de Reus.

Els actes centrals s'enceten el dia 24 amb el pregó i la tronada; els següents dies, de Sant Joan a Sant Pere, inclouen un programa carregat d'actes destinats a tots els públics, que combinen la tradició amb tota la resta d'activitats pròpies de les festes populars.

Els actes més coneguts de la Festa Major de Sant Pere són la Tronada i el Seguici Festiu. La Tronada ha esdevingut un ritual que assenyala els moments àlgids de la festa, el seu esclat, una part fonamental del paisatge sonor dels dies de Sant Pere, i el fet de calar-hi foc, un honor per a qualsevol persona de Reus o de fora vila que hagi estat convidada a fer-ho. Aquest any, la Tronada s'ha convertit en l'Instant més gran dels Països Catalans.

A banda d'aquests actes tan importants per la ciutat de Reus, el programa s'ha omplert d'altres activitats per a tots els públics. Les Barraques de Festa Major van obrir les festes de Sant Pere d'aquest any, que consten d'un programa variat i ple d'activitats, entre elles, la tradicional cercavila del Canó de les Festes, cercavila del Masclet, conferències, cercavila del Seguici Petit, les Solemnes Completes, entre altres.

Història de la Festa Major de Sant Pere

El culte a Sant Pere a Reus és potser tan antic com la mateixa vila. Al llarg dels segles, es va anar definint el model de Festa Major que es coneix avui dia. Així, la Festa Major de Sant Pere segueix el model de les feste del Camp i del Penedès, on els actes principals giren al voltant de la processó amb la imatge del patró i de la sortida al carrer dels diferents elements i grups festius. Aquests elements s'han anat creant al llarg dels segles.

Des dels inicis fundadors de la ciutat, els habitants de Reus es van encomanar a Sant Pere com a patró, i així ha perdurat durant tots aquests segles. La festa ha anat variant al llarg dels anys, i les expressions festives s'han succeït les unes a les altres. El model actual de Festa Major respon als paràmetres de les festes que es feien a l'entorn dels segle XVII i XVIII, ja que la imatge del Sant es treu al carrer, s'acosta al poble en processó i els esdeveniments festius celebren aquest esdeveniment que només té lloc una vegada a l'any.

Aquest article rep la col·laboració de Repsol

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges