Dijous, 16 de Maig de 2024

Jugar també en català

La Plataforma per la Llengua reivindica la normalització lingüística en el lleure per a joves i adolescents

28 de Desembre de 2009, per Anton Baiges
  • Catàleg de jocs en català

    Anton Baiges

  • Joc de la Llotja de Reus

    Anton Baiges

Francesc Marco, activista cultural i portaveu de la Plataforma per la Llengua al Camp de Tarragona, valorava molt positivament l’acollida d’aquest catàleg, especialment entre pares nouvinguts que també volen el català per als seus fills, "ja que encara no som un país normal, tampoc en aquest aspecte, i el català no pot ser únicament una llengua acadèmica, de registres cultes, que cada vegada quedi més reduïda de forma natural en els patis de les escoles rurals".

És per aquest motiu que membres de la Plataforma per la Llengua, en col·laboració amb Òmnium Cultural Baix Camp, s’han desplaçat aquest passat diumenge al Parc Infantil de Nadal, de Reus, així com també al de Tarragona, per difondre l’ampli ventall de propostes lúdiques que hi ha al mercat en la nostra llengua.

D’altra banda, Ramon Canela, membre de la secció territorial de l’entitat, dibuixa un creixement lent però constant dels jocs i joguets en català: "hem passat del 4,8%, el 2007, i el 5,4%, el 2008, al 6% del 2009". En total l’entitat té enregistrades cinc-centes nou joguines que inclouen el català a les instruccions, en la capsa o embolcall, o en les característiques pròpies del producte.

En aquest mateix sentit, fa uns dies, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, anunciava que vint establiments de Reus, Cambrils i Falset s’havien adherit activament a la campanya ‘Jocs en català’, alhora que s’havien editat vuit mil cartes per poder escriure els reis mags en la nostra llengua.

Des de Reus, també, en aquest sentit, apareix una aportació interessant i lúdica per al foment de la nostra memòria col·lectiva: el ‘Joc de la Llotja de Reus’, un tauler en forma de joc de l’oca amb cinquanta-cinc caselles dels episodis històrics més representatius de la vila, des de la concessió del Mercat del dilluns pel rei Jaume II, de 1309, fa set-cents anys; l’Aparició de la Mare de Déu de Misericordia; el títol de Ciutat Esforçada, d’Isabel II; la primera pedra del Canal a Salou o la creació del Banc de Reus, durant el segle passat. El joc de taula també fa referència a l’avicultura i els fruits secs de la capital del Baix Camp o al vi de la comarca veïna del Priorat amb l’episodi de la fil·loxera.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

jocs en català reus

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges