Dijous, 16 de Maig de 2024

Govern, partits i entitats constitueixen aquest dimecres el Pacte Nacional pel Dret a Decidir

PSC, PPC i 'C's no assisteixen a l'acte i el Govern nega que sigui un 'aquelarre independentista'

26 de Juny de 2013, per ACN
  • El pacte vol ser un primer pas per la consulta

    ACN

Els socialistes catalans han declinat participar en el Pacte Nacional pel Dret a Decidir mentre que el PPC i C's no hi han estat convidats per la seva oposició a la celebració de la consulta. El PSC ha fet cas omís a les veus crítiques de dins del partit i ha reiterat que no volen estar representats en un òrgan que consideren que "només treballa per la independència". El secretari d'organització dels socialistes, Esteve Terrades, ha insistit en què el PSC no formarà part d'un òrgan en el qual "no es garanteix la neutralitat del procés". Terrades ha subratllat que els socialistes només participaran a la comissió parlamentària pel dret a decidir que es constituirà la primera setmana de juliol.

La resta d'estructures creades, el pacte nacional i el consell assessor per la transició nacional, "prejutgen" el resultat de la consulta i es posicionen, segons els socialistes, directament a favor de la independència.

Per la seva banda, el portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, ha assegurat que no espera res positiu de la trobada ja que "continuarà havent-hi els mateixos problemes" a Catalunya. "Es comença a visualitzar que CiU i ERC el que volen no és el dret a decidir a seques, sinó el dret a decidir la independència", ha lamentat Rodríguez. C's ha estat més crític i ha assegurat que no formaria part de cap instrument "separatista" i encarregat d'impulsar "el dret a dividir". "C's no ha de fer res en aquestes comissions", ha reiterat el portaveu parlamentari de la formació, Jordi Cañas, que ha criticat que s'utilitzi el Parlament com a lloc de reunió.

"És inèdit, insòlit i intolerable", ha opinat Cañas, que ha acusat ERC i CiU "d'instrumentalitzar" el Parlament per a les seves finalitats "separatistes" i ha afirmat que el pacte nacional "només representa a la part dels catalans que vol enfrontar-se a l'altra part".

Homs defensa el seu caràcter "democràtic"

El portaveu del Govern i conseller de Presidència, Francesc Homs, ha estat l'encarregat de respondre als partits més crítics i ha defensat el caràcter "democràtic" de la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. En aquest sentit, Homs ha carregat contra els que critiquen la trobada i ha qualificat de "deplorable" que es presenti "com un aquelarre independentista" quan només respon "al compromís de tots amb la democràcia". Igualment, Homs ha assegurat que es queda "garratibat" quan sent algú dir que accions com la reunió de dimecres "divideixen" els catalans.

"El tema clau és si la democràcia és la solució o és un problema. El que es posa de manifest és això", ha considerat, tot afegint que "quan hi ha punts de vista i criteris diferents, la manera més civilitzada de resoldre-ho és la democràcia, permetre que la gent voti i actuar en funció del que s'expressi a les urnes".

Homs ha volgut posar en valor la força que pot aportar si entitats, partits i govern de diferents sensibilitats es reuneixen al voltant "del principi bàsic de la democràcia", com assegura que passarà al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. "Ens donaríem per ben pagats si el que va passar a Lleida divendres es reproduís a Catalunya", ha dit, recordant un manifest favorable a la consulta que es va signar la setmana passada i que agrupava grups polítics -inclòs el PSC-, entitats, sindicats, patronal i associacions de tot tipus.

Des de CiU, el president i portaveu del grup parlamentari, Jordi Turull, ha tornat a lamentar "l'absència" del PSC. El nacionalista ha retret als socialistes que s'excusin en demanar a l'executiu que no prengui posició sobre el debat nacional. "No es pot apel·lar a la neutralitat del Govern, perquè té uns compromisos amb els ciutadans", ha dit, tot preguntant-se si el Govern tripartit "va ser neutral amb l'Estatut".

ERC i ICV, satisfetes amb la participació

El president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat satisfet de la nodrida presència que hi haurà aquest dimecres en la reunió constitutiva del pacte nacional, i ha evitat comentar les absències de PSC i de Foment. "Al país cada cop hi ha més diferència entre aquells que volem que tothom voti i aquells que volen que no voti ningú", ha opinat el líder republicà, que ha renovat la seva confiança en el Govern i en CiU perquè lideri el procés cap a la consulta. Pel que fa a ICV-EUiA, la seva portaveu parlamentària , Dolors Camats, ha valorat positivament que hi hagi un acompanyament del procés cap a la consulta per part no només d'institucions, sinó d'entitats cíviques i socials i, fins i tot, d'associacions veïnals.

Camats ha reclamat pluralitat, llibertat d'opcions i que es garanteixi que el debat sobre el camí del dret a decidir es faci en paral·lel al debat sobre el model de país i de societat. "No es pot debatre sobre drets nacionals si no es debat alhora sobre drets socials", ha declarat.

Per la seva banda, la CUP ha lamentat "profundament" que el PSC s'hagi "desmarcat" del Pacte sobre el dret a decidir i que hagin "sentenciat aquella primera escenificació a favor del dret a decidir", però que ho troben "totalment normal". El portaveu de la CUP, Quim Arrufat, ha acusat al PSC de "tancar-se en banda per raons de partit i interessos partidistes".

Més de 40 entitats de la societat civil

Tot i l'absència de Foment del Treball, més de 40 entitats de la societat civil faran acte de presència al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Associacions, sindicats, empresaris, federacions de veïns, món agrari, cases regionals i institucions acadèmiques estan entre les escollides i destaquen entitats com l'Associació de Municipis per la Independència, l'Assemblea Nacional Catalana, l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català, el sindicat agrari ASAJA, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana, CCOO, la CECOT, el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, i el CoNCA.

També s'ha convidat a la primera cita a la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, la Confederació de Cooperatives de Catalunya, el Consell de Governs Locals, el Consell Escolar de Catalunya, el Consell General de Cambres de Catalunya, el Consell Interuniversitari de Catalunya, el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, l'Ens de Comunicació Associativa, i a la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya.

De la mateixa manera, també formen part del llistat la Federació de Cases Regionals, la Federació de Petites i Mitjanes Empreses, l'Institut d'Estudis Catalans, l'Institut Ramon Muntaner, l'Intercol.legial, els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Òmnium Cultural, PIMEC, la Plataforma per la Llengua, la Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, i els sindicats UGT, Unió de Pagesos, i USOC.

Mas, Ortega, Homs i Gordó

El president de la Generalitat, Artur Mas serà l'encarregat de presidir la reunió constitutiva del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. La reunió tindrà lloc a la Sala Auditori del Parlament de Catalunya, a les 11.30 hores. Per part del Govern, també hi assistirà la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega; el conseller de la Presidència i portaveu, Francesc Homs, i el conseller de Justícia, Germà Gordó.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges