Dijous, 16 de Maig de 2024

Una campanya promou la visita als tres monestirs de la Ruta del Cister

24 de Juliol de 2021, per
  • El Monestir de Santes Creus

    Cedida

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha engegat la campanya Com una reina, com un rei per promocionar les visites turístiques a la Ruta del Cister, formada pels tres únics monestirs reials de Catalunya: Santa Maria de Poblet, Santa Maria de Vallbona i Santes Creus. La campanya vol impulsar la visita als tres monuments amb El carnet de la Ruta del Cister, que es pot comprar també en línia. El carnet té una validesa de dos anys a partir de la primera visita i inclou una entrada al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (Poblet, Conca de Barberà) una entrada al Reial Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia, Alt Camp) amb un audiovisual inclòs i una entrada i visita guiada al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona (Vallbona de les Monges, Urgell) per 15 euros.

L'eslògan de la campanya Com una reina, com un rei al·ludeix al fet que als tres monestirs, d'estil cistercenc, hi són enterrats els reis de la Corona d'Aragó. Es tracta doncs dels tres únics monestirs reials de Catalunya, un triangle patrimonial únic que conforma la Ruta del Cister i de valorar un relat històric poc conegut com és la relació de la Corona d'Aragó amb els tres monestirs. Amb aquesta campanya es vol fomentar la visita a aquest triangle patrimonial durant els mesos d'estiu.

A la vegada, es vol traslladar al visitant la garantia de seguretat i confort de les visites que significa aquest turisme tranquil, de proximitat, no massificat i en família.

Activitats d'estiu

El llançament de la promoció de la Ruta del Cister coincideix amb la represa de les activitats d'estiu als monestirs. Una de les que torna és el cicle de concerts La Pedra Parla, que tindrà lloc els dies 7 i 8 d'agost al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona. El dissabte, 7 d'agost, a les 8 del vespre, el Quartet Teixidor interpretarà un Quintet de Mozart, mentre que a les 10 de la nit, Lina Tur (violí barroc) i Dani Espasa (clavicèmbal) executaran les Sonates del rosario de Biber.

L'endemà, 8 d'agost, a dos quarts d'1 del migdia, arribarà el torn de la interpretació de l'òpera Dido i Enees de Purcell.

1r Festival Jordi Savall

Entre l'11 i el 15 d'agost tindrà lloc la primera edició del 1r Festival Jordi Savall, on el violagambista, director d'orquestra i musicòleg celebrarà el seu aniversari al Reial Monestir de Santes Creus, reivindicant la importància de la recuperació del patrimoni cultural i musical històric al segle XXI i promovent el reconeixement i la difusió del seu llegat musical i de la tasca de transmissió de les Acadèmies Professionals.

Paral·lelament, des del 6 d'agost fins al 10 de setembre, tots els divendres a la tarda està programada la visita a les tombes reials del Monestir de Santes Creus. Així mateix, els dissabtes entre el 7 d'agost i l'11 de setembre tindrà lloc la visita guiada que, sota el títol, Dones, mares i abadesses, permet conèixer el paper de les dones en els cercles de la noblesa catalana medieval a través dels sepulcres nobiliaris de Guillema de Claramunt, Guillema de Montcada, coneguda com la Invicta Amazona i la capella de Magdalena Salva.

A més a més, també es visitaran dues tombes reials femenines situades a l'església, la de Blanca d'Anjou i la de Margarida de Prades, dues reines a les quals la maternitat va decidir el seu destí.

Santes Creus, el panteó de Pere el Gran i Blanca d'Anjou

El Reial Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia, Alt Camp) és el panteó de Pere el Gran i Blanca d'Anjou, els únics reis de la Corona d'Aragó dels quals s'han conservat les restes. És l'únic monestir de la Ruta del Cister en el qual no existeix la vida monàstica en l'actualitat i va ser el centre d'una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d'Aragó.

El Reial Monestir de Santes Creus té el primer claustre d'estil gòtic de la Corona d'Aragó.

Santa Maria de Vallbona, el monestir cistercenc femení més important de Catalunya

Des de la seva fundació al segle XII, el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona (Vallbona de les Monges, Urgell) sempre ha estat habitat per monges, esdevenint el monestir i el referent museogràfic cistercenc del monaquisme femení més important de Catalunya.

Una de les seves joies és l'altar, on es troba el sarcòfag amb les restes de la reina Violant d'Hongria, muller del rei Jaume I el Conqueridor.

Poblet, Patrimoni Mundial per la UNESCO

El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (Poblet, Conca de Barberà) és considerat el panteó reial per excel·lència de la Corona d'Aragó. Es va inscriure a la llista de Patrimoni Mundial per part de la UNESCO l'any 1991 i és el conjunt monàstic habitat més gran d'Europa. A l'espai hi romanen les restes d'Alfons I, el seu fill Pere I el Catòlic, Jaume I el Conqueridor, Pere III i molts dels reis posteriors.

Ara hi tornen a viure els monjos cistercencs.





 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges