Dilluns, 13 de Maig de 2024

Un segle de ‘La Revista del Centre de Lectura’

Es publica un extens monogràfic sobre els cent anys d’aquesta denominació de l’òrgan de l’ateneu reusenc

19 de Gener de 2021, per Isabel Martínez
  • Capçalera de la publicació, el 1920

    Centre de Lectura

Tot i que des de la seva fundació l’any 1859 el Centre de Lectura de Reus ha comptat amb una revista pròpia (inicialment, ‘El Eco del Centro de Lectura’, posteriorment ‘El Porvenir’ i més tard amb el nom actual, entre d’altres) va ser l’any 1920 quan va passar a denominar-se de forma ininterrompuda amb l’actual nom, ‘La Revista del Centre de Lectura’. Un títol que ha sobreviscut un segle a través de sis èpoques diferents, la darrera encetada l’any 2013 ja en format digital i a la qual s’ha volgut dedicar un monogràfic coincidint amb l’efemèride.

“No és una visió completa” ha avisat, durant la presentació pública, l’actual directora de la revista, Agnès Toda, qui ha assenyalat que les diferents col·laboracions “recuperen allò que la memòria ha permès d’aquells moments” tot i no repassar de forma exhaustiva totes les èpoques d’ençà de 1920. Com a punt de partida del monogràfic, se situa l’article de Fina Masdéu, qui ha escrit sobre l’etapa que des dels inicis de la denominació es clou el 1935. “Es recupera una època memorable”, ha dit Toda sobre un període que es va encetar amb la presidència del Centre de Lectura i la direcció de la revista per part de Pere Cavallé.

Segons Masdéu, Cavallé va exercir també “d’orientador literari” de la revista i els seus principals col·laboradors seguien “les coordenades estètiques del Modernisme”. Entre d’altres signarures de l’etapa Cavallé, Masdéu cita Antoni Porta, Miquel Ventura o Plàcid Vidal a qui, personalment, ja va dedicar-hi un documentat estudi. Aquest llistat de noms es va ampliar, posteriorment, amb plomes com la d’Antoni Fuster i Valldeperes, Salvador Vilaseca o Prous i Vila.

D’acord amb la presentació de Toda, la revista del període 1920-1935 va acabar passant “per una crisi” que la va fer “fracassar,” d’acord amb Masdéu, “per la manca de suport popular, fins i tot dintre de l’entitat, perquè la gent enyorava l’aire intranscendent d’abans”. A banda de la col·laboració de la filòloga Fina Masdéu, altres articles que s’han inclòs en aquest número monogràfic sobre el segle de la publicació tracten altres etapes de la mateixa. Alguns d’ells són com el de l’expresident del Centre de Lectura, Jordi Escoda, qui la va impulsar entre els anys 1975-1981.

Pel que fa a d’altres inclosos en el monogràfic tracten la cinquena època de la revista durant el període 1988-89 impulsada per un altre expresident Joan Ballester. Entre les firmes periodístiques que també expliquen la seva experiència a aquest mitjà de comunicació del Centre de Lectura cal citar els periodistes Pilar Crua, Josep Baiges, Rosa Pagès, Gerard Gort, Enric Tricaz, entre d’altres comunicadors que ambé van participar o col·laborar en diferents etapes d’aquest mitjà al llarg de les diferents èpoques. Per tal d’il·lustrar el número monogràfic, l’artista Aureli Ruiz ha creat una portada que destaca el segle de l’aparició de la denominació actual de la revista del Centre de Lectura.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges