Dijous, 25 d'Abril de 2024

Salut anuncia cribratges massius a les universitats catalanes del 7 al 30 d'abril

30 de Març de 2021, per ACN
  • Una dona se sotmet a una PCR

    Reusdigital.cat

Estudiants i professionals que treballen a les universitats de Catalunya estan cridats del 7 al 30 d'abril a fer-se una prova serològica per saber si tenen anticossos i també una PCR amb automotora als punts de cribratge que s'instal·laran a les universitats. Més de 230.000 persones d'aquest col·lectiu podran fer-se aquestes proves als centres universitaris més propers a casa seva, que començaran a la Universitat de Lleida i s'estendran a la resta de centres.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha alertat de l'increment d'ingressos a les UCI, que han passat de l'1,4 al 3,4% en poques setmanes i ha demanat seguir les recomanacions i actuar amb "cap fred" per evitar "una explosió de casos". 12 universitats amb diferents seus arreu de Catalunya participaran en els cribratges massius. La directora general d’Universitats, Victòria Girona, ha explicat que els cribratges començaran la setmana vinent a les universitats de Lleida i Girona.

Es tractarà d’un cribratge dirigit tant a estudiants catalans com de fora de Catalunya i a professionals dels centres que siguin asimptomàtics i que no s’hagin vacunat prèviament.

Els resultats de les proves PCR es podran descarregar a través de l’aplicació La Meva Salut.

Nova fase de la pandèmia

La pandèmia entra en una nova fase i que en els últims deu dies les dades d’infecció han anat creixent amb més velocitat, segons ha confirmat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. "En els dos darrers dies el ritme de creixement és d’un 3% o 4% en els tests ràpids en persones simptomàtiques", ha afegit.

A l'atenció primària, després de nou setmanes de baixada progressiva de l'activitat relacionada amb patologia de la covid-19, s’ha observat també un increment del 7% de l’activitat relacionada amb la pandèmia en l’última setmana. "No som una illa", insisteix Argimon La incidència de nombre de persones per cada 100 casos diagnosticats que acaben ingressant a l’UCI ha anat augmentant i ha passat de l’1,4% la primera setmana de l’any 2021, a l’1,7%, fins al 2,4% actual.

Ara s’està avaluant si aquesta coincidència en el temps amb la variant britànica està directament relacionada. Argimon ha reforçat la crida a la prudència amb les dades d’incidència a Europa en països com França o Itàlia, molt més elevades de les de Catalunya. "Hem passat la segona i tercera onada amb restriccions i d’una manera més relaxada que altres països, també amb incidències menys elevades, però no som una illa", ha afegit.

Vacunació de la gent gran

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha assegurat que "a finals de la setmana vinent" Catalunya haurà posat la primera dosi a totes les persones majors de 80 anys i quan aquest col·lectiu estigui vacunat es començarà a vacunar a les persones de més de 70 anys. Aquesta setmana s'han destinat 120.000 dosis a vacunar aquest col·lectiu a raó de 40.000 al dia fins dijous, ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. La setmana vinent se'n destinaran 190.000 dosis a aquesta finalitat.

Cabezas ha exposat que la vacuna és eficaç perquè entre els 148.000 majors de 80 anys vacunats s'ha observat un descens dels casos, ingressos i morts. "El ritme d’administració de dosis està augmentant", ha explicat Cabezas, que ha informat que ja s'han administrat 1.223.536 vacunes i que la setmana passada es va arribar a les 50.000 vacunacions al dia.

Així mateix, la vacunació per col·lectius indica també xifres elevades pel que fa a la cobertura, com és el cas de les persones grans dependents que ja és del 73% o els trasplantats, que ja són 11.000 els que han rebut la primera dosi. Les vacunes funcionen Argimon ha insistit en els efectes positius de la vacunació en persones majors de 80 anys i la consegüent reducció del nombre de casos d’infecció, ingressos hospitalaris i nombre de morts. "El que vèiem en els assajos clínics, ara ho observem en la realitat de Catalunya, ens indica que les vacunes estan funcionant i ho hem de fer valdre".

Cabezas ha explicat que el 68% de les vacunes que rep Catalunya són de Pfizer, el 24% són d’AstraZeneca i el 8% de Moderna. Aquesta setmana, s’han lliurat 185.430 vacunes, en concret 18.300 d’AstraZeneca, 63.000 de Moderna i 104.130 de Pfizer.

Es continuarà vacunant amb AstraZeneca

Alguns territoris d'Alemanya han decidit no posar la vacuna d'AstraZeneca als menors de 60 anys per l'aparició de casos de trombosi. Cabezas ha explicat que a Catalunya s'està subministrant a persones d'entre 60 i 65 anys, per tant fora de la franja d'edat. Ha afegit que segons l'informe de l'Agència Europea del Medicament "els beneficis superen els riscos".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics