fil directe

Junts, el diagnòstic i la solució

«De la suposada vigència del mandat de l'1-O, a Argelers no en quedava ni rastre tot i que tampoc s'abonava la via morta d'ERC»

per Ferran Casas, 4 de juny de 2022 a les 20:30 |
Junts ha celebrat aquest dissabte a Argelers de la Marenda, a la Catalunya del Nord, el seu segon congrés. La cita ens deixa diversos titulars. Des de l'elecció, amb la participació de poc més de 2.000 dels 6.000 militants, de Laura Borràs i Jordi Turull com a nous líders, ell i els seus amb més vots que no pas ella i els seus i donant així bona munició als teòrics del "gen convergent"; fins als discursos de comiat de Jordi Sànchez i Carles Puigdemont, especialment contundent el del president a l'exili. El líder de Junts ha estat dur amb el govern espanyol i també amb els seus socis d'ERC, retraient-los no valorar prou l'exili i afirmant que, contra "el principi de realitat", s'han acomodat a una pretesa normalitat que explicaria sols l'ànim d'enfortir el partit i garantir "el benestar dels seus quadres" gràcies al Govern que comparteixen.

Els discursos de Turull, el de més profunditat, i de Borràs no s'han separat de la línia argumental de Puigdemont, però sí que han introduït una novetat. El diagnòstic sobre quina és l'actitud de l'Estat i quin és el resultat de la via triada per ERC és el mateix, però en les paraules de tots dos hi ha aflorat una necessitat de revisar el passat recent, de no caure en els mateixos errors i de recomençar. El congrés a Argelers ha estat -a banda d'anteriors converses off the record, d'alguna entrevista aïllada i de lectures entre línies dels discursos- el primer gran exercici d'inici de redefinició de l'estratègia de Junts des de 2017. Caldrà veure com es concreta en els documents congressuals.

No hi ha un canvi ni un descans en la via de la "confrontació" que seria prematur quan ningú sap encara què ha de venir. I no hi ha, tampoc, un trànsit a les posicions "de pacte" que ha posat en pràctica ERC. Entre altres coses perquè cada dia que passa, a cada fet, aquesta via queda més desacreditada pels fets. Tant li fa que ERC hi posi la millor de les intencions i tot el seu capital polític. Quan no és el menfotisme amb la taula de diàleg, és el Catalangate o és el penós grau de compliment dels compromisos pressupostaris de l'Estat. És evident que, a l'altre costat, no hi ha ningú al pont de comandament amb ganes de negociar res. Si aquesta via ha de ressuscitar i prosperar, haurà de trobar més incentius per forçar la part espanyola a comprometre-s'hi. Enlloc està escrit que n'hi hagi prou amb ser-ne més. Ni tan sols amb ser-ne molts més.

A Junts, com deia, això genera consens intern (fins i tot els congracia amb els orfes alcaldes del PDECat) i per això les crítiques a ERC són tan recurrents com dures. I es formulen, és clar,  pensant en la competència electoral per més que Turull afirmi -és el que toca- que es tracta d'"exigir-nos fets i no retrets" i de no deixar-se "arrossegar per les dinàmiques de partit". Fins ara hi havia por a mirar al passat de forma analítica i no emocional, a posar a revisió l'1 d'octubre. No se'n qüestiona el valor, evidentment, i tampoc la vigència de les raons per fer-lo. Es continua lluitant amb ERC, també amb molts dirigents i alcaldes encara encausats per complir el mandat de votar, per patrimonialitzar-lo políticament, però de la suposada vigència del seu mandat a Argelers no n'hi havia ni rastre.

Si per evitar el renuncio, a la campanya del 14-F Borràs encara es debatia sobre "aixecar" o "activar" la DUI en un joc de paraules que, segurament, ni ella mateixa sap encara explicar, a la Catalunya del Nord s'ha refugiat en un alcalde de Girona que no és Carles Puigdemont. Ha optat per citar Camps i Arboix, alcalde de la ciutat als anys 30, dirigent d'ERC i víctima de l'exili, per assumir que s'ha "caigut avall", que cal admetre les falles i "recomençar". Ha estat la principal idea del discurs de la nova líder de Junts. Recomençar perquè, ha admès, la repressió ha fet efecte i ha mostrat "limitacions, errors i pecats polítics". També els que han erosionat en aquest curt temps el seu lideratge dins i fora del partit.

Hi ha, per tant, un diagnòstic compartit a Junts sobre quina és la situació, i això li permet anar més enllà de les seves fronteres. Que Sánchez hagi esberlat l'aposta d'ERC pel diàleg és, paradoxalment, la seva gran fortalesa política. En la mirada endavant Junts deixa enrere, per la via dels fets, la temptació del discurs màgic en el que cauen altres sectors quan encara posen dates a la independència i apunta cap a noves solucions que, pel que sembla, no tenen perquè apartar-la de pactes plurals a les municipals ni dels governs. Aquests, deia Borràs, no són finalitat sinó eina per avançar cap a la independència, i a Argelers no s'han qüestionat. Ni el de la Generalitat amb ERC ni el de la Diputació de Barcelona amb el PSC. Si a casa es va a l'una, les contradiccions es fan més digeribles.

Les sortides que s'apunten cinc anys després encara no estan definides, però s'haurien d'ancorar i resoldre en dues afirmacions del discurs matinal de Puigdemont. La primera és que qualsevol via que no hipotequi el projecte ha de mantenir "reconeixible" el partit que es presenta com l'independentisme insubornable. I la segona és preguntar-se si això es pot fer governant amb qui només prioritza "el benestar dels seus quadres" mentre amaga el cap sota terra com l'estruç davant l'adversitat. Una metàfora molt gràfica tot i que el de l'estruç resulta ser un fals mite, per cert. Relligar-ho tot no serà fàcil i tampoc podrà ser 100% coherent.
Ferran Casas
Subdirector de NacióDigital.
Ha treballat a Barcelona i Madrid i per als diaris Avui, Público i Ara i col·labora en mitjans audiovisuals. Coautor dels llibres Començar de nou, I tot això com es paga? i Tota la veritat. A Twitter: @Ferrancm.
25/09/2022

Torn d'Illa i Borràs

09/09/2022

L'últim flotador

02/09/2022

Aragonès i la manifestació, una mala notícia

12/08/2022

Aliment per a l'extrema dreta

05/08/2022

Qui entoma el repte del finançament?

15/07/2022

Una mesa redimensionada

01/07/2022

Feijóo ja s'hi veu

24/06/2022

L'autoritat del president

17/06/2022

Preguntes andaluses

10/06/2022

Embús polític

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: