Divendres, 29 de Març de 2024

Una alternativa a l'accés i la tinença de l'habitatge entre el jovent és possible

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i la Cooperativa Celobert proposen una 'resposta estructural' als lloguers 'abusius'

06 de Març de 2019, per Redacció
  • Imatge d'arxiu d'un habitatge en lloguer i a la venda

    Reusdigital.cat

Davant "l'actual crisi de l'habitatge i la precarietat de l'emancipació juvenil", el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i la Cooperativa Celobert han posat en marxa 'Més enllà de la compra i el lloguer', un projecte centrat en donar a conèixer els models alternatius d'habitatge entre el jovent català i promoure'n la seva implementació. La iniciativa, s'ha exposat aquest dimecres a Reus, consta de dues eines: la publicació d'una guia pràctica i la realització de formacions a diverses ciutats catalanes.

La guia repassa les dades més actuals que "evidencien una problemàtica social que impedeix a les persones joves independitzar-se i dóna a conèixer algunes fórmules alternatives d'accés i tinença de l'habitatge més enllà dels modes tradicionals", segons s'ha explicat en la trobada. D'altra banda, les xerrades i formacions presencials tenen un caràcter "més pràctic" i busquen donar eines a les persones joves perquè "coneguin què poden fer per accedir a l'habitatge a través d'aquestes noves formes de viure i conviure, encara avui poc esteses a Catalunya, com la masoveria urbana, la cooperativa en cessió d'ús, el dret a superfície, la copropietat, el cohabitatge o l'autoconstrucció".

Aquests models, s'ha assenyalat des de l'organització de la cita, parteixen de la visió de l'habitatge com a dret i "són una palanca per a l'emancipació juvenil". El CNJC pretén impulsar aquestes fórmules alternatives com a una "resposta estructural a problemes com els lloguers abusius, que superi l'ús especulatiu que actualment es fa de l'habitatge a través de la compra i el lloguer i que doni lloc a noves formes de convivència de base més comunitària".

Al país

Actualment, a Catalunya, només el 24% de les persones joves menors de 29 anys està emancipat, un percentatge "molt menor" al de l'any 2007, quan el jovent independitzat representava un 33%, segons les dades de l'Observatori Català de la Joventut (OCJ). Les causes d'aquesta emergència habitacional "són múltiples", s'ha denunciat en la sessió. Mentre que l'augment dels preus de la compra i el lloguer "és continu", especialment a les grans ciutats i a l'àrea metropolitana i la ciutat de Barcelona (916 euros de lloguer de mitjana el segon trimestre de 2018 segons Incasòl), "la precarietat juvenil augmenta".

L'OCJ assenyala que el 43% de les persones joves no emancipades percep un sou precari. El 48,7% viuen amb contractes temporals i més del 25% està l'atur, la gran majoria sense rebre cap tipus de subsidi. Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística exposen també una important bretxa salarial de gènere entre el jovent, que supera el 15%. Els experts recomanen, s'ha recordat, no destinar més del 30% dels ingressos a l'habitatge, però "l'elevat preu dels lloguers suposa un esforç excessiu per a la majoria de joves".

A casa nostra

Pel que fa a les comarques del Camp de Tarragona, on el lloguer mitjà se situa lleugerament per sota els 500€ euros (491 euros segons Incasòl), la situació és "menys extrema" que a l'àrea metropolitana de Barcelona, on la mitjana del preu del lloguer s'eleva fins a 757€ al mes. Tot i així, Incasòl apunta un augment "considerable" del preu mitjà del lloguer a les comarques tarragonines entre el 2005 (438,5 euros) i el 2018.

A la ciutat de Reus, l'augment del preu del lloguer mitjà ha estat del 29% (de 353,9 euros el 2005 a 455,77 el 2018). L'acte de presentació de la guia, que també es va dur a terme a Lleida i a Girona a finals del 2018, ha comptat també amb una xerrada sobre la situació actual dels diferents models alternatius, amb l'exposició del projecte de masoveria urbana del col·lectiu La Llavor de Lleida i amb un taller formatiu, a càrrec de la Cooperativa Celobert, sobre com aplicar aquests models.

El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) és la plataforma que aplega més de 90 entitats juvenils a Catalunya. Fundat el 1979, el CNJC promou els interessos de la gent jove, fomenta l'associacionisme juvenil i actua de pont entre el jovent organitzat i les institucions públiques. Els tres eixos d'actuació del Consell són la sensibilització, la formació i la incidència política.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics