Dissabte, 01 de Juny de 2024

Una òpera «fresca i divertida» a Reus

05 de Febrer de 2022, per Marc Busquets Obré
  • Una imatge promocional de «Don Pasquale», que al març arriba a Reus

    Cedida

La Fundació Òpera a Catalunya ha presentat recentment la nova producció de Don Pasquale, de G. Donizetti, i l’inici de la commemoració del 40è aniversari de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell. És la tercera producció de la temporada 2021/ 2022 d’Òpera a Catalunya, després d’Il Barbiere di Siviglia i el recital Homenatge a Amadeu Vives. S’estrenarà el proper dimecres 16 de febrer al Teatre de la Faràndula de Sabadell, i posteriorment, anirà de gira pel país. Pel Teatre Fortuny de Reus passarà el dimarts 8 de març a dos quarts de 9 del vespre. 


La nova producció de Don Pasquale serà "fresca i divertida", segons els seus impulsors, i comptarà, "com sempre, amb els millors professionals del país damunt i darrere l’escenari". El repartiment està encapçalat pel baríton Toni Marsol en el paper de Don Pasquale; les sopranos Serena Sáenz i Marga Cloquell seran Norina, el jove tenor Pablo Martínez farà d'Ernesto i el baríton Manel Esteve serà el Dottor Malatesta.

Sota la direcció musical del mestre Xavier Puig, director titular de l'Orquestra Simfònica del Vallès, la direcció d’escena anirà a càrrec de Carles Ortiz i Esteve Gorina i Andreu com a director assistent. Com sempre, el conjunt anirà acompanyat de l’Orquestra Simfònica del Vallès i del Cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell, i la direcció artística del projecte recaurà en Mirna Lacambra. 

Una típica història de l'òpera bufa italiana



Don Pasquale de G. Donizetti es va estrenar al Thêatre-Italien de París, el 3 de gener de 1843. S'hi explica la història, molt típica de l’òpera bufa italiana, d’un home gran i ric, que ha estat solter tota la seva vida, l’hereu del qual és el seu nebot Ernesto, un vividor. Aquest està enamorat d’una vídua jove, Norina, però l’oncle vol que es casi amb una altra dona que ell ha triat, ja que Norina no li sembla prou adequada.

Un amic de la família, Malatesta, concep un veritable parany: fa passar Norina per la seva germana Sofronia, recent sortida d’un convent, que conquista Don Pasquale amb la seva modèstia. Un cop casats, però, l’esposa treu un caràcter totalment contrari: despòtica i manaire, comença a gastar diners com si s'acabés el món.

El marit no ho pensa consentir i, després d’un desagradable episodi en què la dona li clava una bufetada, decideix que cal acabar amb aquest matrimoni. La conspiració de Malatesta culmina dient que cal que Ernesto es casi amb Norina, que serà la nova mestressa de la casa. Sofronia, airada, s’hi nega. Don Pasquale, per tal de treure’s de sobre aquesta, accepta. Aleshores li fan veure que ha estat enganyat, ja que Sofronia i Norina són la mateixa persona.

Un circuit de ciutats



El Circuit d’Òpera a Catalunya està integrat per les ciutats de Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Manresa, Granollers, Reus, Girona, Vic, Tarragona, Lleida, Viladecans, i Barcelona, i enguany es reincorpora la ciutat de Figueres.

El "compromís" d’aquestes ciutats i institucions fan possible que Catalunya "compti amb un model únic que permet la difusió i accés democràtic de l’òpera al territori d’una manera eficient i sostenible", segons s'apunta des de la Fundació Òpera a Catalunya. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges