1 de 10
ENERGIA

L'Ajuntament del Morell instal·la plaques fotovoltaiques d'autoconsum als edificis municipals

El pavelló és el primer espai que alberga 760 m2 de panells solars, que permetran un estalvi anual de prop de 20.000 euros

L'alcalde del Morell, Eloi Calbet, Xavier Requena, de l’empresa Promambient i i la regidora de Medi Ambient, Rosa Sánchez. | Arnau Martínez/ACN
per Josep Cartanyà, Reus, Catalunya | 15 de març de 2023 a les 14:45 |
L'Ajuntament del Morell ha instal·lat aquest mes de març plaques fotovoltaiques en els 760 m2 de la teulada del pavelló municipal, que permetran l'autogestió energètica de l'edifici i alimentar altres equipaments com la nau municipal. Aquesta és la primera de les actuacions del pla de desenvolupament energètic que preveu la instal·lació de panells solars a diversos edificis municipals en els pròxims deu anys.

De moment, l'actuació del poliesportiu, que ha costat 157.000 euros, suposarà un estalvi de prop de 20.000 euros anuals. A la llarga, l'estalvi podria arribar a ser d'entre 125.000 i 135.000 euros anuals, quan s'hagi completat la col·locació de panells a tots els edificis.

Aquesta implantació arriba després d'un estudi extern sobre consum energètic a les instal·lacions municipals, que ha estat presentat avui per l'alcalde del Morell, Eloi Calbet, la regidora de Medi Ambient, Rosa Sánchez, i el responsable de l'empresa Promambient, Xavier Requena, que ha elaborat l'estudi.

L'alcalde, Eloi Calbet, ha posat en valor el fet que un municipi d'uns 3.800 habitants tiri endavant un projecte d'aquesta embergadura. El batlle ha recordat que la iniciativa és un "compromís mediambiental i d'estalvi energètic" que contribuirà, d'una banda, "a la descarbonització" i, alhora, suposarà un estalvi econòmic important, tenint en compte les pujades de preus a nivell energètic". Calbet també ha indicat que, tot i que l'objectiu és l'autoconsum, els excedents que es produeixin en cada equipament permetran destinar l'estalvi a altres finalitats. Amb aquesta iniciativa, l'equip de govern espera arribar a la "neutralitat" energètica i impulsar una comunitat energètica d'autoconsum local, en una segona fase. 

Els Next Generation passen de llarg al Morell


Eloi Calbet també ha lamentat que el projecte no hagi rebut cap ajut dels fons europeus Next Generation. Calbet ha afirmat que aquest "és un projecte prou singular tant al territori com a Catalunya, però ens hem quedat fora...". L'alcalde ha responsabilitzat l'Estat de fer el repartiment dels fons sense tenir en compte la realitat del territori, una revindicació que ha fet extensiva als nombrosos ajuntaments catalans que tampoc han estat inclosos.

“A més d’incentivar que la ciutadania instal·li plaques solars als seus habitatges, crèiem que calia, com a administració, predicar amb l’exemple”, indica la regidora de Medi Ambient, Rosa Sánchez. “Ara disposem d’una radiografia a partir de la qual podrem crear una xarxa municipal entre edificis que podran equilibrar els consums i reduir els costos energètics i de petjada de carboni”, conclou la regidora de Medi Ambient, Rosa Sánchez.

Algunes dades


El representant de Promambient, Xavier Requena, ha explicat que la instal·lació del pavelló té una potència d’uns 100 kWp i generarà uns 130.000 kWh/any, mentre que el seu consum és d’uns 80.000 kWh/any. Per tant, generarà la seva pròpia energia, a més d’un excedent d’uns 50.000 kWh/any que es podria aprofitar en edificis propers, i assoliria un estalvi d’uns 20.000 euros.

En total, el potencial d’energia que es podria generar als edificis municipals estudiats és de més de 900.000 kWh/any, mentre que el consum energèticm durant el 2022 ha estat de 550.000 kWh/any. Unes xifres que podrien suposar un estalvi econòmic anual a tot el municipi de més de 100.000 euros, i és que gairebé es pot generar el doble d’energia de la que es consumeix els equipaments municipals.

Bonificacions per a la ciutadania


Cal recordar que l’Ajuntament del Morell disposa d’una ordenança per a la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica. Amb la modificació posterior de l'ordenança reguladora, aquelles persones que optin per instal·lar plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum, ubicades en qualsevol bé immoble situat al terme municipal del Morell, tindran una bonificació del 95% de l’ICIO per a fer els treballs pertinents en la instal·lació, a més d’una bonificació del 50% de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles) durant tres anys.

Així mateix, en la darrera edició dels pressupostos participatius, una de les propostes guanyadores ha estat la creació d’una subvenció per al veïnat que instal·li plaques solars.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: