1 de 10
MÓN EMPRESARIAL

Open Europe i DomSpain recuperen les cotxeres Boule com a tercera seu

Ambdues organitzacions ampliaran els serveis després de la inauguració a finals d'estiu

Façana de les cotxeres Boule, nova seu d'Open Europe i DomSpain | Aleix Pérez
per Aleix Pérez, Reus | 15 de març de 2023 a les 07:30 |
Una de les joies ocultes del modernisme reusenc, construïda l'any 1889, serà la tercera i nova seu de l'associació Open Europe, orientada a donar suport a projectes comunitaris, i DomSpain, dedicada a l'accessibilitat de l'educació i la cultura.

Situades actualment als ravals de Sant Pere i Santa Anna, pròximament obriran una nova seu al número 3 del carrer de Boule, un local que feia vora tres anys que estava tancat. Al capdavant d'Open Europe i de DomSpain hi ha Alfred Blasi i Olena Korzhykova.
 
La decisió d'adquirir el nou local, segons Alfred Blasi, respon al fet que "ens trobem en creixement constant, i per fer més cursos i activitats ens vam plantejar fer un pas endavant. Ja tenim els altres dos locals plens, i el més lògic era buscar-ne un altre". Respecte a la tria, destaca que "quan ens van proposar aquest espai ho vam tenir clar, pel fet d'estar al centre de Reus, per l'espai útil que té i, sobretot, per l'esperit; creiem que representa molt la ciutat".

Un edifici oblidat


La reforma tornarà a omplir de vida les cotxeres que van ser propietat de la família Boule. Segons Blasi, la motivació principal ha estat "poder recuperar un edifici històric desconegut i oblidat. Ara volem donar-li una vida llarga i útil, centralitzant-ho tot allà".

«Aquesta sala no tindrà el nom d'una empresa, sinó que serà un espai conjunt anomenat espai Boule: volem que sigui un espai de ciutat»

Amb 1300 m2 útils distribuïts en dues plantes, a la planta baixa destaca una sala d'estar, on han recuperat un antic mur de pedra, una columna de ferro restaurada, diverses aules versàtils i una gran sala d'actes que també es pot convertir en dues aules. El director afirma que estarà oberta a diferents entitats perquè en facin ús per a exposicions, reunions i altres actes de manera gratuïta: "Aquesta sala no tindrà el nom d'una empresa, sinó que serà un espai conjunt anomenat espai Boule: volem que sigui un espai de ciutat".
 
A la planta superior hi haurà un menjador, despatxos i algunes aules més per desenvolupar projectes internacionals. L'accessibilitat també ha estat un punt important per a la rehabilitació, segons Blasi: "Hem posat un ascensor, a més de generar espais amplis i lluminosos, que siguin còmodes per a tothom, mantenint l'essència de l'edifici. Volem que llueixi".

Sobre la façana: «És una part amb molta història: hi ha des d'anelles per a cavalls fins a forats de trets»

Les reformes també han obligat a fer alguns canvis a la façana, ja que la principal, decorada amb estàtues, motius i més ben conservada, no surt al carrer. Blasi afirma que "és una part amb molta història: hi ha des d'anelles per a cavalls fins a forats de trets. Hem decidit mantenir-la amb la màxima exactitud possible, però no serà la utilitària". Admet que la part més feixuga ha estat la burocràcia i els permisos: "Sobretot en els canvis, però al final hi ha una normativa i saber que l'estàs complint dona seguretat i fermesa."
 

Detall de la façana de l'edifici amb estàtues i altres motius ornamentals Foto: Aleix Pérez


Arcades, Facebook i una façana amb història


Un dels elements més destacats de la rehabilitació són les arcades que ornamenten la façana. Havien estat tapiades durant molt de temps, i com que estan protegides, la normativa no hi permetia cap canvi.

Per poder-les obrir, les dues associacions van fer una crida per Facebook, preguntant si algú tenia una imatge que demostrés que aquells elements decoratius havien estat oberts. I ho van aconseguir: una fotografia del 1904 en ple carnestoltes reusenc ha permès restaurar la façana original.
 

Arcades de l'edifici Foto: Aleix Pérez


De Reus al món

 
El director d'Open Europe ha destacat el compromís amb la ciutat: "Volem que els nostres socis d'arreu del món vinguin a Reus, és una manera de potenciar el territori". Admet que "per créixer ens seria més fàcil anar a Barcelona o a Tarragona, però nosaltres apostem fermament per la nostra ciutat".

Des de l'agost que treballen de manera ininterrompuda per condicionar les antigues cotxeres i el seu objectiu és obrir les portes entre el juliol i l'agost d'aquest any. Explica que actualment estan "definint els llums que volem, els mobles; també tenim el tema informàtic tancat", i esperen que amb l'obertura "la gent conegui l'espai i se'l faci seu. Volem que la gent de Reus ens vingui a veure, hi ha elements històrics per fer-ho".
 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: