1 de 10
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

La importància de ser el segon

Repassem quins són els principals números 2 a les diferents llistes que es presenten a Reus per les municipals

El saló de plens de l'Ajuntament de Reus | Reus.cat
per Marc Busquets Obré, Reus | 16 de març de 2023 a les 07:45 |
Conegudes les 11 diferents candidatures que concorreran a les eleccions municipals del mes de maig, ja fa setmanes que alguns dels partits perfilen les seves respectives llistes. No obstant això, quan som a dos mesos i mig de la cita a les urnes, resten encara no poques incògnites per resoldre's. Una d'aquestes és qui secundarà els principals alcaldables. Després de tot, la correcta elecció d'un adequat número 2 pot seduir no pocs votants. 

Noemí Llauradó i Daniel RecasensSi l'anàlisi de la situació la comencem pels grups municipals que conformen l'actual govern de Reus, ERC ha estat sens dubte la força més matinera. La seva cohesió interna i el lideratge de Noemí Llauradó són inqüestionables. Va ser proclamada alcaldable fa més d'un any, sense sorpreses, i recentment hem sabut que els altres cinc regidors repeteixen a la llista en el mateix ordre que hi va haver el 2019. Per tant, el número 2 tornarà a ser Daniel Recasens

Aquest ha gestionat la regidoria de Cultura en un moment d'excepcional complexitat com va ser la pandèmia. El seu model de gestió ha estat molt diferent de l'anterior, capitanejat llavors per Montserrat Caelles. Dels grans esdeveniments s'ha passat a l'aposta pel foment de la creativitat sorgida al territori, i al treball en paral·lel amb l'àrea d'Educació.

El segon de Junts per Reus encara per conèixer


Quant a Caelles, va ser presentada com a número 3 a la llista de Junts per Reus, seguida de Mariluz Caballero com a número 4. El nom que ocuparà la segona posició de la candidatura, però, resta encara per conèixer. Dels grups del govern, és aquesta formació on s'ha produït la sacsejada de més impacte.

La renúncia de l'alcalde, Carles Pellicer, representa per ara l'única gran certesa de les eleccions que viurem al maig: que a Reus hi haurà un nou batlle. De fet, i per una simple qüestió numèrica, serà una alcaldessa. Després de tot, fins a vuit dels 11 partits que competiran a les urnes han comptat amb una figura femenina per encapçalar la llista. 

L'any 2019, la número 2 de Pellicer va ser Montserrat Vilella. Aquesta va comandar la regidoria de Benestar Social fins al seu nomenament com a directora general de l'Autonomia Personal i Discapacitat de la Generalitat de Catalunya. El seu gran projecte va ser el centre social el Roser, on s'atenen persones vulnerables, ja en funcionament. Cal recordar que en l'acte de presentació de Teresa Pallarès com a candidata de Junts per Reus, al Bartrina, Vilella es posar a disposició de la candidata, en una intervenció que pot entendre's com una ferma voluntat de tornar a la política municipal. 

Daniel Rubio i Dolors VázquezEl cert, però, és que Pallarès no ha revelat per ara qui la secundarà a la llista de les municipals d'enguany. En canvi, i si ens centrem en Ara Reus com a tercer soci del govern, la mà dreta del candidat Daniel Rubio seguirà sent Dolors Vázquez. Com en el cas d'ERC, la formació municipalista sembla d'aquesta manera voler transmetre fermesa i la convicció que la tasca desenvolupada en els últims dos mandats d'entesa amb Pellicer ha estat bona. Com a regidora de Seguretat, i al costat de l'alcalde Pellicer, Vázquez ha volgut combatre l'incivisme. També ha apuntat a l'increment del nombre d'efectius de la plantilla de la Guàrdia Urbana. 

Les candidates dels grups de l'oposicióSi parlem dels grups a l'oposició, al PSC tampoc s'han pronunciat per ara sobre qui serà el número 2 de la candidata Sandra Guaita. Un cop es va confirmar el pas al costat per motius personals de l'alcaldable previst, Andreu Martín, el seu relleu va subratllar que el projecte "és compartit entre els dos" i que, en conseqüència, serà de continuïtat. És d'esperar, però, que la també diputada al Congrés miri d'imprimir el seu tarannà en algunes propostes concretes pel que fa al programa.

La CUP, al seu torn, va trigar en confirmar la seva candidatura a les eleccions municipals. La formació anticapitalista ha dipositat la seva confiança en la tercera regidora del grup municipal al ple, Mònica Pàmies. Aquesta s'ha envoltat d'un grup de persones que conformen una mescla entre la tradició i noves cares. El seu número 2, de fet, és algú acabat d'arribar a la primera línia política: Arnau Martí.

Finalment, i quant a Cs, va ser el passat estiu quan va donar a conèixer que farà confiança de nou a Débora García. No ha estat un mandat planer per a la líder taronja, en tractar-se de la seva primera experiència al plenari en un moment complicat per al partit en clau nacional i estatal. Pel camí en aquests quatre anys, a Reus, la formació liberal ha perdut el regidor Raúl Meléndez, ara no adscrit. Aquest va argumentar la seva sortida en entendre que el màxim moment de tensió derivat del procés "ja s'havia acabat", i tip de les dinàmiques internes del grup. Una possibilitat és que el número 2 de García, de cara als comicis del maig, torni a ser el regidor Ricardo López
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: