1 de 10
DIGUES LA TEVA

En memòria del mestre Josep Casanovas i Marca

Va ser fundador de l'Escola de Música de Reus, professor a diverses escoles i instituts, i director de la Banda Ciutat de Reus, entre altres

Josep Casanovas i Marca, en el lliurament dels Guardons de la Ciutat, l'any 2016 | reus.cat
per Teresa Vives Mariné, Reus | 8 de febrer de 2023 a les 18:00 |
Aquest passat dia 5 de febrer, ens deixava una de les persones que Reus trobarà a faltar: en Josep Casanovas i Marca. Va ser una persona entranyable, que sempre recordarem al capdavant de la nostra banda municipal, amb aquella seriositat i elegància que el caracteritzaven.

Un home que havia viatjat molt, amb el seu grup de sarsusela, -segons explicava-, i sempre acompanyat de la seva esposa, persona també incansable i a punt sempre per ajudar al seu espòs en la seva trajectòria.
 
Josep Casanovas va ser fundador de l'Escola de Música de Reus, professor a diverses escoles i instituts, director de la Banda Ciutat de Reus, a més de realitzar concerts de piano per tot Catalunya, i també organista del Santuari de Misericòrdia de Reus durant moltes dècades. A més, fou autor d'havaneres, música sacra, composicions de música clàssica, fundador de diverses associacions sempre relacionades amb el món de la música, autor de sardanes i de la marxa nupcial de la reina Fabiola de Bèlgica.
 
Vaig tenir la sort de coincidir amb ell en un lloc potser poc apropiat i no massa alegre, ja que vaig anar a visitar un amic a l'Hospital Sant Joan de Reus, on el mestre Casanovas compartia habitació per una malaltia lleu. Home de tracte i conversa plaent, vam anar parlant de les nostres famílies, amics, vides i aficions, i quan li vaig dir que el meu pare i ell havien estat amics, -cosa que recordà amb alegria-, i que a mi  m'agradaven les sardanes, em va respondre que en tenia una que es dèia La Rosa de Reus, i que me la dedicaria, de seguida que arribés a casa. I així va ser. Després de la seva estada a l’hospital, em va dir que anés al seu estudi del carrer Gaudí i me la va interpretar al piano, la qual cosa em va fer molt feliç, donada la categoria de l'autor i la bonica música de la sardana esmentada. Aquest moment, també el vam compartir amb la seva esposa.
 
Conservo com un tresor molt preuat les particel·les dedicades i signades d'aquesta sardana La Rosa de Reus, que es va estrenar al Braviu Teatre el dia 29 de gener de 2017 per la cobla Reus Jove i sota la direcció de Jordi León i Royo, així com la particel·la que em va regalar de la Marxa Nupcial de la reina Fabiola. Com he dit, un tresor per a mi.
 
Vaig tenir la sort també, que el dia que em vaig casar amb Marcel Felip i Fonts, m'acompanyés amb la música de l'orgue del Santuari de Misericòrdia, així com el dia que vàrem celebrar les nostres Noces d'Argent, al mateix lloc. Sempre recordaré La Balanguera interpretada a l'orgue per aquest gran músic, que ens acompanyà durant uns moments de la cerimònia.
 
Aquest modest escrit, voldria que servís per a fer un petit homenatge a un reusenc més que ha portat el nom de la nostra ciutat amb orgull modest per arreu on ha passat, i que penso fa palesa la satisfacció i respecte que hem de tenir present, sabent que, entre nosaltres, gaudim -sense adonar-nos-en, d'aquestes personalitats que per sempre recordarem i ens acompanyaran en el nostre dia a dia en aquest Reus que tant estimem.
 
Ens ha deixat un Gran Home. Rebeu el meu més sentit condol, tota la família i persones, amigues.

Gràcies pel vostre llegat, i per la vostra senzillesa. DEP Josep Casanovas i Marca.

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: