Les Start-Ups i l’emprenedoria sembla que és el tema que està de moda, sobre el qual tothom pot assessorar i guiar en el complicat camí a aquestes empreses emergents. Llegim els diaris, obrim la famosa xarxa social LinkedIn i sembla que Reus és un exemple a seguir en temes d’emprenedoria. Llastimosament la realitat és una altra.
La realitat de l’emprenedoria a la ciutat es basa a fer comunitat, cosa que des d’Entre Veïns ho trobem perfecte, i en una sèrie d’assessoraments a les diferents Start-Ups que acaben sent uns quants consells per anar tirant, fins quedar-se estancat.
També caldria destacar les generosíssimes ajudes que es proporcionen (que es noti la ironia), tant per part de l’ajuntament com d’empreses privades “especialitzades” en Start-Ups, dirigides per vells coneguts.
El que sí que és cert és que quan llegim sobre emprenedoria a Reus no llegim sobre la publicació de la nova llei d’Start-Ups, ni dels beneficis fiscals que es donen a aquestes, o per exemple, sobre els nous visats aprovats en aquesta mateixa llei. Pot ser a un equip que decideix donar un pas tant important com és el de constituir una empresa, estar assessorat o informat d’aquells beneficis que se li aplica és una gran ajuda i els hi facilitaria molt les coses.
I no és menys cert que hi ha reusencs capacitats per donar aquest suport a les Start-Ups, però el que passa és que ningú els hi dona veu i han de marxar fora de Reus per ser escoltats.
Per altra banda, i en quant a la inversió, aquestes petites ajudes que es van proporcionant per iniciar l’empresa, com per exemple 10.000 euros, ajuden als emprenedors a constituir la societat, registrar la marca i poca cosa més. Siguem realistes. Quan parlem d’empreses tecnològiques es necessita una major inversió.
No se’n parla dels “business angels” o dels diferents fons d’inversió, que són realment els qui invertiran una quantitat realista de diners per posar en marxa una empresa i que aquesta tingui continuïtat. És necessari que els emprenedors es relacionin amb inversors internacionals i tinguin l’oportunitat de presentar els seus plans de negocis davant d’aquests. No pot ser que per trobar això haguem de marxar, com a molt a prop, a Barcelona.
Per acabar, les Start-ups no són un negoci, no és un calaix de sastre on tothom pot assessorar ja que, tal i com està succeint a l’actualitat, un percentatge molt petit de les Start-ups del territori acaben triomfant, però acaben triomfant fora de Reus i sent assessorades per gent de fora del territori.
L’emprenedoria a Reus ha d’estar basada en un recolzament real a les Start-Ups, acompanyant-les des de l’inici, assessorant-les amb qualitat i amb els millors professionals de cada sector i finalment, que puguin optar a aconseguir un finançament real i ajustat a les necessitats de l’empresa.
No permetem que l’emprenedoria marxi de Reus a buscar diners o oportunitats, lluitem per retenir el talent que tenim, perquè n’hi ha de sobra.
Des d’Entre Veïns apostem per millorar l’ecosistema empresarial, fugint del clientelisme actual i recolzant a les Start-Ups tan financerament, com en el seu procés de creixement.
Jon Rodríguez és membre d’Entre Veïns Reus i expert en Protecció de Dades i Noves Tecnologies