Amb aquesta afirmació començàvem el passat dimecres el cafè, de PIMEC Joves de Tarragona, amb el secretari general de Pimec, el senyor Josep Ginesta i el president de Pimec Joves el senyor Josep Soto. Una trobada amb joves del món empresarial del territori, amb autònoms i emprenedors amb els quals vàrem compartir inquietuds sobre l’estat actual de la política econòmica i ocupacional del país.
En Josep Ginesta va fer una exposició clara i contundent dels motius de ser de la patronal PIMEC, una entitat que participa en nombrosos òrgans de decisió i que pretén ser clau en el futur i present del món empresarial representant, defensant i impulsant pimes i autònoms. Una prova d’això és la implicació en la redacció i esmenat de diversos punts de l’articulat de textos legislatius, en el qual Pimec aporta la seva visió i millora en benefici del sector empresarial de casa nostra.
La trobada va ser profitosa per tots, i sobretot per la comuna apreciació dels que hi vàrem ser de la gran problemàtica que tenim a la demarcació de Tarragona, i en general al país, de trobar perfils tècnics entre els joves. Una de les coincidències va ser amb l’elevada taxa d’abandonament acadèmic que es dona sobretot en estudis de formació professional i també en els primers anys d’estudis de grau universitari.
De la jornada en varen sorgir propostes que apel·len a la implicació total dels serveis públics i institucions de crear més mesures que incentivin la formació especialitzada dels joves. Unes propostes que han de dur a les empreses a poder explicar-se i exposar-se en els centres educatius, a cursos d’Educació Secundària Obligatòria i als centres que imparteixen formació professional. Un dels sectors que demanda més perfils tècnics i especialitzats és el sector tecnològic, les TIC. Un sector que a la demarcació de Tarragona està en alça gràcies també a la potenciació i suport que hi està donant el Clúster Tic de la Catalunya Sud i alhora pels diferents organismes municipals i vivers d’empreses com per exemple Redessa.
A Reus, la implicació de l’administració esdevé clau per a molts emprenedors que volen iniciar el seu camí i desenvolupar el seu projecte d’empresa, sigui tecnològic o no. En el sector de la construcció i infraestructures es va evidenciar també una manca de perfils tècnics com ara la falta d’arquitectes i enginyers que puguin fer, per exemple, una certificació energètica d’un habitatge o la manca de professionals d’ofici com ebenistes, paletes o instal·ladors qualificats. La coincidència va ser notòria quant a la deriva que està imperant en la joventut de curta edat i de la visió de futur que tenen quan són preguntats amb la mítica pregunta de “Què vols ser de gran?”.
Ens trobem que avui dia la majoria de nens, nenes i adolescents volen ser youtubers, tiktokers o influencers, realment preocupant, ja que una societat de futur no serà possible només amb aquests perfils d’altes aspiracions, dubtós èxit i escassa formació. Les administracions públiques i el sector educatiu han d’impulsar més mesures per tal de revertir aquesta situació i tornar, en certa manera, a la cultura de l’esforç i potenciar, entre el jovent, la necessitat vital de ser homes i dones de profit amb un projecte de vida i professional d’èxit.
Només així podrem avançar com a societat i fer del món i del nostre petit espai de terra que és Catalunya un lloc més just, més sostenible, més productiu, amb més serveis i millor qualitat de vida.
Jaume Piñol de la Mata.