1 de 10
CARNAVAL 2023

Torna el Carnaval de Reus amb tots els actes tradicionals

Del 16 al 22 de febrer, la ciutat viurà la festa de Carnestoltes amb normalitat, disbauxa i apel·lant al sentit comú

Les colles tornaran a desfilar pels carrers de Reus | Joan Gomis Domènech
per Estel Romeu, Reus | 13 de febrer de 2023 a les 11:45 |
Del 16 al 22 de febrer torna el Carnaval de Reus amb 41 carrosses i tots els actes tradicionals. A partir del dijous gras i fins al Dimecres de Cendra, la festivitat d'hivern portarà de nou les disfresses i la disbauxa a la ciutat, tot i que fent una crida al "sentit comú i al civisme".

Disfresses i disbauxa, però amb civisme


Després de dues edicions suspeses a causa de la pandèmia, enguany el Carnaval se celebrarà amb normalitat. No obstant, des de la Federació Reusenca d'Associacions de Carnaval (FRAC), asseguren que "ens hem trobat una sorpresa i és que hi ha menys participació i menys carrosses". La rua comptarà amb 41 carrosses, de les 50 que formen part de la Federació, i cadascuna amb una mitjana d'entre 100 i 150 inscrits.

El president de la FRAC, Pere Turellols, ha assegurat que "hem fet un gran esforç per organitzar el mateix programa que l'any 2020", l'última edició celebrada a Reus. El programa d'actes torna amb les tradicionals rues de dissabte i diumenge, els concerts la nit de dissabte, la rua mortuòria i l'enterrament del Rei Carnestoltes, entre molts d'altres. El cartell d'enguany representa els gegants Vitxets amb elements actuals i un to còmic que, segons l'autor de l'obra, Oriol Calabuig, representa "agafar un bon pet". 

«La ciutadania té moltes ganes de viure el Carnaval, però hem d'apel·lar al sentit comú, a la convivència i al civisme»

D'altra banda, el programa compta també amb recomanacions per evitar els comportaments sexistes i per fomentar el civisme, a més de comptar amb tres punts liles durant les festes. Segons el regidor de Cultura, "la ciutadania té moltes ganes de sortir al carrer, fer festa i viure el Carnaval, però alhora hem d'apel·lar al sentit comú, a la convivència i al civisme".

També s'ha intentat tirar endavant amb els requisits perquè les carrosses estiguin homologades i aconseguir una rua més segura, encara que el context no ha permès que el 100% ho estiguin. Amb paraules de Turellols, "hi ha hagut unes circumstàncies, tan econòmiques com per la pandèmia, que no han permès aplicar la normativa de canviar-les totes, de manera que les que han pogut fer-ho, ho han fet, i les carrosses que han entrat noves, ja han entrat amb la normativa nova".

Actes previs per escalfar el retorn del Carnaval


La festivitat començarà a partir del Dimecres de Cendra, tot i que escalfarà motors amb els actes previs a partir del divendres 10 de febrer. El Càsting 2023, el Vermut Carnavelero dels 80 i la inauguració de l'exposició de Cartells del Carnaval amb el Carro Mortuori de Carnestoltes restaurat seran alguns dels actes que precediran els dies forts de la festa.
 

El regidor de Cultura, Daniel Recasens; amb el president de la FRAC, Pere Turellols; i l'autor del cartell, Oriol Calabuig. Foto: Estel Romeu


El dijous 16 de febrer, que ja serà Dijous Gras, començarà el programa del Carnaval 2023, amb actes tradicionals com la degustació de la botifarra d'ou, l'espargiment de les cendres del Rei Carnestoltes i el pregó. A les 11 de la nit, el Carnaval s'estendran per diversos punts de la ciutat amb la disfressada d'escultures i monuments reusencs. Així doncs, podrem tornar a veure el General Pim Pam Pum, el Condesitu Pessigolleru i el Gegant de la Ploma Gran, entre altres.

La Rua de Lluïment comptarà amb 41 carrosses


El Ball del Moc i la Cercavila de Cantaval continuaran amb la festivitat el divendres 17 de febrer. L'endemà, de 4 a 5 de la tarda, hi haurà la plantada de carrosses i a continuació començarà la Rua de Lluïment. Enguany hi participaran 41 colles i farà el recorregut dels darrers anys sortint de la Pastoreta i resseguint, entre altres, el passeig de Prim, el passeig de Sunyer, la plaça de les Oques i el passeig de Misericòrdia.

A dos quarts d'11 de la nit, a la plaça del Mercadal tindrà lloc el Gran Ball de Disfresses a càrrec del DJ Aleix Ballesté. Quan siguin les 12 de la nit, agafaran el relleu l'Orquestra Mitjanit i el DJ Ceba, que allargaran la festa fins vora les 4 de la matinada.

El diumenge continuaran els actes tradicionals com la Rua Matinal a partir d'un quart de 12 des de l'avinguda de la Salle fins a acabar la Biblioteca Central Xavier Amorós. Allà continuarà la celebració amb el ball vermut i el dinar de colles. A partir de les 6 de la tarda, la Batalla de Confeti es tornarà a disputar al passeig de Mata.

L'expoprofit, el ball de Mascarots, la vetlla del Rei Carnestoltes, la rua Mortuòria i la crema del Rei Carnestoltes continuaran amb la festa dilluns i dimarts. El dimecres 22, Dimecres de Cendra, es tancarà l'edició 2023 del Carnaval amb el Ball de Quaresma i de les Set Virtuts, la cercavila del Braç Incorrupte i el sopar dels premis Gueus.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: