1 de 10
MEDI AMBIENT

Acció Climàtica completa la prospecció del 70% de la superfície del fons marí, de Portbou a l'Ampolla

La informació obtinguda servirà per elaborar el Mapa dels hàbitats marins de Catalunya

Praderia de Cymodonea nodosa (planta marina) del fons marí català | Cedida
per Aguaita, L'Ampolla | 1 de febrer de 2023 a les 16:10 |
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha completat la prospecció del 70% de la superfície del fons marí, de Portbou a l'Ampolla. Este treball s'inclou en la creació del Mapa dels hàbitats marins de Catalunya, un projecte iniciat el 2021 i fixat a tres anys vista que ha de servir per millorar la planificació i gestió sostenible dels usos i les activitats al medi marí. A banda de la prospecció, s'ha realitzat el mostreig de sediments i imatges des de Portbou fins al Garraf i ara s'estan analitzant al laboratori. Per aquest 2023 està previst acabar la prospecció d'hàbitats, analitzar i integrar la informació obtinguda i elaborar les bases cartogràfiques digitals que conformaran el mapa.

La campanya geofísica consisteix a prospectar el fons marí mitjançant diferents sensors d’adquisició de dades que en temps real transmeten les dades als ordinadors del vaixell on se’n fa un preprocessament i validació. L’objectiu final és determinar la geomorfologia del fons i també la fondària o batimetria.
 
Pel que fa a la determinació dels hàbitats, es fa una prospecció per identificar el tipus de sediments i s'acompanya de filmacions del fons marí per obtenir imatges que ajudin a identificar els hàbitats existents.
 
Acció Climàtica ha destacat que aquest coneixement servirà per contribuir a conservar el patrimoni natural marí i la seva biodiversitat. Així, a l'hora de planificar qualsevol infraestructura que hagi de passar pel litoral català, s’haurà de tenir en compte la informació aportada pel mapa.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: