1 de 10
ARXIVÍSTICA

Restaurat el plànol de Reus de 1893 de l'arquitecte Caselles

El document ha estat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i ara ha tornat a l'Arxiu Municipal

El plànol de Reus dissenyat per l'arquitecte Pere Caselles del 1893 | Cedida
per E.R., Reus | 31 de gener de 2023 a les 11:25 |
Després d’uns mesos al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, el plànol general de la ciutat de Reus de 1893, obra de l’arquitecte Pere Caselles, ja torna a ser a la ciutat, a l’Arxiu Municipal. El document necessitava una intervenció en presentar deformacions, estrips i esquerdes a causa del pas dels anys. 

Es tracta d'un document de grans dimensions (5,5m x 5,3m) està format per tres fragments que conformen el dibuix complet de la ciutat de Reus de l’any 1893. És de gran detallisme, ja que inclou els noms dels carrers i l’acotació de l’amplada de la façana de les finques, i representa l'urbanisme de la ciutat de finals del segle XIX. 

La intervenció ha arranjat els danys físics i ha fet una fotogrametria


La proposta de restauració ha contemplat, a més dels processos bàsics efectuats en documents d’aquestes característiques, corregir les deformacions, consolidar els estrips de la tela i del paper, i reintegrar les pèrdues. Finalment, se n’ha fet una reproducció fotogràfica, a més del fet que, per tal de poder disposar d’una imatge d’alta resolució de cadascun dels fragments, s’ha optat per dur a terme una fotogrametria.

El plànol serà presentat en públic durant la setmana internacional dels Arxius, acte en què es contextualitzarà el document de la mà d’un expert, la restauradora Anna Ferran explicarà la intervenció feta i es comptarà amb la presència de representants del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. L’ajuntament de Reus ha rebut una subvenció de 3.142 € del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, per fer front als 10.476,06 € del cost de la intervenció. 

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: