1 de 10
DIGUES LA TEVA

En commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de l’Holocaust

Acte de la presentació "Rutes de la llibertat" a Reus | Cedida
per Construïm República, Reus | 30 de gener de 2023 a les 09:45 |
El 27 de gener a la sala d'actes del Casal de les Dones el col·lectiu Construïm República de Reus va presentar l'acte Rutes de la llibertat a Reus. La sala d'actes es va anar omplint per escoltar el president de la Fundació Reeixida, Oriol Falguera, en Fermí Rubiralta, historiador i Doctor en Ciències Polítiques,i l'Aleix Font, fill del primer passador, en Gregori Font, que va ajudar molta gent a creuar els passos fronterers dels Pirineus, persones que fugien del nazisme, polonesos, jueus i altres persones relacionades amb els serveis secrets dels aliats. L'acte va ser presentat per Montserrat Vilà, del col·lectiu reusenc Construïm República, que també és filla del segon passador, en Francesc Vilà.

Oriol Falguera, president de Reeixida, va fer una presentació dels objectius i de les tasques concretes que la Fundació va començar a realitzar l'any 2003. A grans trets, Reeixida se centra en l'enfortiment de la identitat catalana a través de l'estudi i divulgació de la història dels Països Catalans. Cito les seves paraules textuals: "Del que es tracta és de posar arrels de lluita".

Algunes de les seves accions en els seus inicis es van relacionar amb la penjada d'estelades a 150 ajuntaments, als 100 pics més importants catalans i al pic de l'Everest; la recuperació del cèlebre mapa del 1971 i pel qual el seu autor, en Ballester, va estar a la presó, la posada en circulació de la bandera negra coneguda com Not surrender, l'edició de cartells antifeixistes, etc. Actualment, la tasca de Reeixida en part està centrada a recuperar la memòria de la resistència independentista catalana contra el feixisme durant la Segona Guerra Mundial.

La recuperació de les Rutes de la Llibertat és la recuperació de l'heroisme d'un grapat d'homes catalans que en alguns casos s'havien escapat del camp d'Adge i que organitzaren la fugida de molts antifeixistes pels passos fronterers en direcció a Catalunya amb l'objectiu d'arribar a aconseguir un passatge cap a Lisboa, Amèrica o Anglaterra. Reeixida vol posar a l'escena l'únic català Just Entre les Nacions: Manuel Valls De Gomis, secretari del president català Lluís Companys, que va ser detingut per l'Abwehr alemany, i afusellat a Barcelona per l'exèrcit franquista el 15 d'octubre de 1940.Va ser cap de xarxes d'evasió Louis Brun a l'estat francès.

Per la serra de l'Albera va ajudar a passar uns 8.000 jueus i soldats aliats, fou enllaç amb els serveis secrets francesos, britànics i nord-americans i més endavant amb organitzacions jueves belgues. Amb la xarxa d'evasió que havia ajudat a crear de Suïssa fins a Lisboa es passaren aviadors i soldats aliats a més de jueus, motiu pel qual va ser condecorat amb la Creu de Guerra francesa i amb la medalla de la Resistència.

Com més tard relataria el segon dels ponents, en Fermí Rubiralta, el 1939 s'inauguren les Rutes de la Llibertat, seguint Banyuls, Llançà i finalment Barcelona, sent els pioners els esmentats Gregori Font i Francesc Vilà. L'organització de la resistència interna culminarà al gener del 40 amb el naixement del Front Nacional Català, que no podem confondre amb l'actual FNC. La tasca de la nova organització es centrà en la col·laboració amb els serveis secrets de les forces aliades, anglesos, americans i polonesos, fins que l'any 43 amb el canvi de rumb de la guerra, els aliats ja no els van necessitar i s'oblidaren del suport dels catalans. La contrapartida desitjada pel que fa a les aspiracions independentistes, es veurà novament frustrada.

L'Aleix Font, el tercer ponent, fill del primer passador, Gregori Font, fa un relat emocionat de la biografia i del tarannà del seu pare. Nascut a la població aragonesa de les Cinco Villas, la família s'instal·là a la Colònia Güell, allí Gregori Font, es forjarà en la lluita antifeixista. Home d'acció i de conviccions profundes fins al punt d'haver suportat la pressió de la tortura de manera heroica sense cap concessió a l'enemic. Gràcies als amics i companys del Gregori, el seu fill s'assabentarà de la veritable història del seu pare. Aquesta darrera intervenció va ser seguida d'un llarg aplaudiment per part de tots els assistents.

Han estat gairebé dues hores d'història recuperada i s'ha fet palès el deute que les institucions catalanes tenen amb els homes que van demostrar amb el seu sacrifici i heroisme les seves conviccions democràtiques i antifeixistes. Tasques com la que realitza Reeixida omplen els forats que l'oblit institucional ha imposat vers aquesta etapa històrica en què el moviment independentista va formar part de la resistència antifeixista d'ambdós costats de la frontera.


Enllaços d'interès:

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: