1 de 10
DIGUES LA TEVA

Curiositats poc conegudes del nostre Reus

Encara que la majoria dels ganxets ho ignorin, a la Mare de Déu de la Misericòrdia se li atribueixen dues aparicions a Reus, el 1592 i el 1862

Incendi del Santuari de Misericòrdia en què, entre altres joies, va cremar l'exvot | Cedida
per Josep Lluís Rius, Reus | 30 de gener de 2023 a les 17:00 |
Vet aquí la història, era el 3 de juny de 1862. Una colla de joves reusencs van sortir a d'excursió per veure les obres del Pont de les Roixel·les, prop de la Riba. Quan tornaven, es van trobar un grup de treballadors del ferrocarril que baixava cap a Reus, en una mena de vagons sense màquina que aprofitaven el pendent per viatjar.

Van arribar a un acord amb ells per tal que els deixessin pujar als vagons, a canvi que part dels treballadors tornessin a la ciutat amb la seva tartana. Malauradament, passat la Selva, van xocar amb unes cavalleries que anaven pel mig de la via i van descarrilar.

L'accident es va saldar amb 15 ferits i dos morts. Una noia va anar a auxiliar-los i, quan es van refer, aquesta havia desaparegut. En els dies següents van intentar trobar-la sense èxit. Ningú dels pobles del voltant havia vist una noia com la que ells descrivien.

Per això es va escampar la creença que era la Mare de Déu de Misericòrdia, que s'havia aparegut per ajudar dels joves reusencs. Pel que es deia, la seva descripció coincidia força amb la de l'exvot del Santuari. Curiosament, no va aparèixer aquesta història a la premsa de l'època. Sí que va aparèixer, però, la notícia de l'accident.

Un dels morts era "un droguero de la plaza de la Constitución (el Mercadal) de la Casa Cal Coder". Així doncs, encara que la majoria dels ganxets ho ignorin, a la Mare de Déu de la Misericòrdia se li atribueixen dues aparicions a Reus, el 1592 i el 1862. Curiosament, cap de les dues apareix al llistat d'Aparicions Marianes acceptades per l'Església.

M'agradaria afegir que en la lamentable crema del 1936, no sols es va perdre l'exvot sinó també, entre altres coses, la imatge original de la Mare de Déu, que era la dels Set Goigs venerada a la capella de Betlem del carrer de Monterols.

La Pastoreta va dir que aquella imatge era la Mare de Déu que ella havia vist. Malgrat que els reusencs no s'ho vulguin creure, mai no es va recuperar i l'actual és una còpia.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: