1 de 10
POLÍTICA

La CUP defensa els mercats com «referents» contra el malbaratament alimentari

Pàmies proposa la col·laboració entre paradistes, associacions que tenen refugis d'animals de granja, universitat, pagesia i professionals de la cuina

La CUP planteja la implicació de diversos actors per combatre el malbaratament alimentari | Pere Fontanals
per M.B., Reus | 25 de gener de 2023 a les 16:50 |
La CUP Reus ha demanat aquest dimecres que "es posi fi al malbaratament alimentari" als tres mercats municipals de la ciutat: Carrilet, Central i Del Camp. La regidora Mònica Pàmies ha desgranat una proposta que implica diferents agents del territori per tal de signar un conveni que posi fil a l’agulla. “Els mercats públics han de ser referents i models per aconseguir el nivell zero de malbaratament alimentari”, ha subratllat.

Pàmies ho ha esgrimit després de denunciar les "quantitats de malbaratament alimentari a escala mundial, tant en la producció i la distribució com en el consum". “Comptant només els que són a les nostres mans, un terç dels aliments es fan malbé o es malbaraten: en societats com la nostra, es llencen entre 95 i 155 quilos de menjar per persona cada any”, ha denunciat.

Pàmies ha defensat que els mercats "tenen una funció de cohesió social" i ha posat d’exemple la "lluita" de la candidatura cupaire en defensa del mercat del Carrilet. “La CUP hem estat aportant models de gestió, d'acció i de promoció dels mercats de Reus”, ha destacat. La cupaire ha apostat per un conveni de col·laboració entre paradistes dels diferents mercats municipals i les entitats i associacions que tenen refugis d'animals de granja al territori.

La regidora ecologista ha proposat que els mercats cedeixin la fruita i verdura descartades per a la venda a aquestes associacions, "cosa que suposa un estalvi en la taxa de la brossa dels mercats en reduir-ne la seva generació". “Les entitats es comprometen a la recollida d'aquesta fruita i verdura, respectant un calendari setmanal acordat. Ambdues parts redueixen la seva despesa econòmica i col·laboren en el benestar animal i amb entitats sense ànim de lucre”, ha defensat.

Pàmies ha inclòs la proposta en un marc "més general". En aquest sentit, hi ha inclòs la pagesia, la gent que "treballa la terra", la universitat i els professionals de la cuina. Ha destacat que cal trobar "noves estratègies més sostenibles per produir i consumir els aliments". Pàmies ha anunciat que hi ha parades que ja s’han mostrat disposades a aquesta col·laboració. Per a la cupaire, cal una "acció conjunta" amb els tres mercats municipals. “El conveni actual del Mercat del Camp amb espigoladors, per eliminar el malbaratament en origen és el camí a seguir, però cal anar més enllà”, ha conclòs.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: