1 de 10
LLENGUA

Dades objectives per a un nou Pacte Nacional per la Llengua

El catedràtric de Sociolingüística Catalana de la URV, Miquel Àngel Pradilla, ofereix una conferència a la Fundació Privada Reddis

Un instant de la conferència | A.B.
per Anton Baiges Gras, Reus | 25 de gener de 2023 a les 13:55 |
La Fundació Privada Reddis ha estat el marc de la conferència protagonitzada pel catedràtric de Sociolingüística Catalana de la URV, Miquel Àngel Pradilla, a l’entorn del Pacte Nacional per la Llengua, eina política i social, creada pel Govern de la Generalitat, i que té per objectiu posar les bases per a una nova política lingüística més transversal, participativa i consensuada.

Pradilla ha posat damunt la taula les dades de la darrera Enquesta d’Usos Lingüístics, de 2018, on es constaten tendències d’ús de la llengua catalana els darrers anys, després d’un flux migratori de mig milió de ciutadans nouvinguts el darrer decenni a Catalunya.

Segons l’estudi, encarregat pel Govern de la Generalitat, i a punt de fer-se’n un altre, al Camp de Tarragona un 33’5% té la llengua catalana com a llengua inicial mentre que un 45% té la castellana. D’entre aquest darrer grup, un 3’7% expressa que el català se’l sent com a "llengua d’identificació" amb la cultura i el territori on es viu, i que, sempre segons les respostes de l’enquesta, un 50% de la població té sengles llengües com a codi lingüístic predominant.

L’estudi sociolingüístic s’ha anat desgranant per àmbits socials: consum i serveis, jurídic, educatiu, món socioeconòmic i sociosanitari, mitjans de comunicació i indústries culturals, el repte digital i la continuïtat de la comunitat de tot l’àmbit lingüístic. Tot i que són dades de fa cinc anys, el professor de Filologia Catalana, expert en l’estudi de l’ecosistema etnolingüístic català i responsable de la Xarxa Cruscat (Coneixements, representacions i usos del català), de l’Institut d’Estudis Catalans, ha posat de manifest la necessitat d’endegar una nova política lingüística “multinivell i concertada” on, especialment l’àmbit educatiu caldria replantejar-lo com a nou pacte nacional, després de l’’estrés del sistema d’immersió lingüística als centres educatius i de les actituds lingüístiques de molts catalanoparlants, els quals s’han "relaxat" els darrers anys, amb l’arribada de la nova població, segons mostren tots els indicadors sociolingüístics.

Finalment, la delegada de Cultura a Tarragona, Lourdes Malgrat, ha manifestat la voluntat de tirar endavant el Pacte Nacional per a la Llengua a les nostres comarques, amb el concurs i participació de totes les institucions i entitats socials i culturals implicades en la promoció, divulgació i ensenyament de la nostra llengua. La presidenta de la Fundació Reddis, Carme Buixeda, ha estat la responsable de presentar l'acte.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: