1 de 10
MOBILITAT

Els senglars han causat 146 accidents al Baix Camp aquest 2022

Els animals cinegètics provoquen un terç dels accidents de trànsit a Catalunya

Senyal en una carretera gironina per alertar de la presència de senglars | ACN
per Reusdigital.cat, Reus | 23 de gener de 2023 a les 11:15 |
Fa anys que els animals salvatges han esdevingut una causa important de sinistralitat viària. L'increment de les poblacions de senglars i cabirols no s'atura i l'any passat ja van provocar un terç dels accidents, segons un informe dels Mossos avançat per RAC1. Es tracta d'un increment d'un 25% respecte al 2021.

15 accidents cada dia


El 2022 es va tancar amb 5.482 accidents –15 per dia- que la policia catalana va atribuir als animals salvatges. Són un 25% més que l'any anterior i un 29% del total. En només quatre anys han augmentat un 90% en el cas dels senglars –de 2.233 a 4.243- mentre que els provocats per cabirols s'han multiplicat per tres, de 348 a 1.239.

Els sinistres provocats per senglars es disparen entre octubre i desembre. En els cabirols, en canvi, l'època amb més accidents és l'abril i el maig. Es dona la circumstància que la DGT ha estrenat aquest 2023 un senyal amb un proc senglar, per indicar el perill per la presència d'animals salvatges.

146 accidents per senglars al Baix Camp


L'any 2022, a la comarca del Baix Camp han tingut lloc 146 accidents provocats per senglars i 7 per cabirols. De la demarcació de Tarragona, ha estat la comarca amb més accidents per animals cinegètics, seguida del Baix Penedès, amb 127 causats per senglars i 2 per cabirols i de l'Alt Camp amb 91 i 11, respectivament. 

Pel que fa a la resta de comarques de la demarcació, destaca en nombre d'accidents per cabirol la Conca de Barberà, que en suma 30, a més de 64 provocats per senglars. Entre els dos animals, el Tarragonès en suma 90; el Priorat, 27; la Ribera d'Ebre, 63; la Terra Alta, 37; el Baix Ebre, 59; i el Montsià, 74. 

Comarques amb més accidents de trànsit causats per animals cinegètics a la demarcació de Tarragona


1. Baix Camp: 153 accidents
2. Baix Penedès: 129 accidents
3. Alt Camp: 102 accidents
4. Conca de Barberà: 94 accidents
5. Tarragonès: 90 accidents


La Catalunya Central i les comarques de Girona, les més afectades


La superpoblació de senglars és general, però afecta especialment les comarques gironines, metropolitanes i de la Catalunya Central. De fet, Acció Climàtica declararà l'emergència cinegètica només a Girona –i a Ponent per la superpoblació de conills-.

La Selva i l'Alt Empordà són les comarques amb més accidents provocats per senglar mentre el Solsonès i el Bages lideren el rànquing dels causats per cabirols. En conjunt, La Noguera, amb 344 accidents; el Bages, amb 338; i l'Anoia, amb 282, són els territoris més afectats.

Mesures per reduir la xifra d'accidents


Les solucions per disminuir l'accidentalitat impliquen reforçar els tancaments perimetrals a les autovies, el condicionament de passos inferiors i superiors per a animals o senyals de trànsit lluminosos nocturns, com els que ha instal·lat la Diputació de Girona com a prova pilot als municipis de Canet d'Adri, Pals i entre Torroella de Fluvià i Sant Pere Pescador.

El Servei Català de Trànsit també aposta per uns uns altres senyals intel·ligents que s'activen quan quan detectin algun animal. Segons RAC1, es provarà aquest 2023 en dos o tres trams d'elevada concentració de senglars.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: