1 de 10
LITERATURA

Retrobada generacional

Familiars i estudiosos de personalitats destacades del Camp de Tarragona es retroben al Centre de Lectura de Reus per a la presentació del nou llibre de David Pagès i Cassú

Familiars i estudiosos de les persones biografiades al llibre | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus | 21 de gener de 2023 a les 10:25 |
La sala Emili Argilaga del Centre de Lectura de Reus va acollir, aquest passat divendres,  l’acte de presentació de Baules. Cartes generacionals (MMV Edicions, 2022), el nou llibre del filòleg David Pagès i Cassú en el qual es redescobreix la trajectòria de noms rellevants de la història de Catalunya del segle XX.

A l’acte, organitzat per la Secció de Ciències Socials, Polítiques i Econòmiques de la històrica institució reusenca, i que es va desenvolupar a través d’una conversa entre l’autor del llibre i l’historiador Francesc Marco-Palau, es va reivindicar l’aportació cultural i científica del Camp de Tarragona al conjunt del país “i la necessitat de recuperar noms destacats de la demarcació per evitar que amb el pas dels anys caiguin en l’oblit”, en paraules de Marco-Palau.  Presentat per Josep Maria Elorduy, també van intervenir-hi Maria Calvet, besneta d’Antoni Rovira i Virgili, i el doctor Andreu Pujol, amic personal de Mari Pepa Colomer, pionera de l’aviació.

Escriptors, artistes i científics del Camp de Tarragona

El llibre ofereix una característica ben particular, ja que David Pagès i Cassú va demanar a més de quaranta descendents o estudiosos de personalitats rellevants del nostre país que escrivissin una carta imaginària als seus avantpassats i, al mateix temps, una segona carta a algun infant o jove de la seva família per visualitzar la necessària transmissió intergeneracional de les efemèrides i els personatges escollits. D’aquesta manera, tal com va remarcar Pagès i Cassú: “al llibre hi apareixen aspectes anecdòtics i personals d’enorme vàlua, la qual cosa impregna les cartes d’una especial emoció i sensibilitat, que les fa més humanes, properes i profundes”.

El llibre recull vivències de quaranta cinc personalitats d’arreu dels territoris de parla catalana, des de Joan Maragall a Aina Moll i de Joan Oró o Carme Karr a Enric Valor. A la presentació del Centre de Lectura de Reus es va fer èmfasi en els noms clau de les sis persones de les comarques tarragonines que s’inclouen a la publicació: l’aviadora reusenca Mari Pepa Colomer (Barcelona, 1913 – Surrey, 2004); el poeta vinculat amb l’Aleixar, Marià Manent (Barcelona, 1898 - 1988); la metgessa i pedagoga Maria Elena Maseras (Vila-seca, 1853 – Maó, 1905); el pintor cubista Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000); la bibliotecària i filla de Rovira i Virgili, Teresa Rovira (Barcelona, 1918 - 2014); i el músic i folklorista d’Alcover Joan Tomàs (Barcelona, 1896 - 1967).

A més del llibre, per a la història també quedarà la fotografia de grup que es van fer els familiars dels diversos homenatjats pocs minuts abans de començar l’acte. Una fotografia icònica per a una emotiva retrobada generacional.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: