1 de 10
URV

Identifiquen biomarcadors que ajudaran a prevenir l’abús d’antibiòtics en pacients amb catèters urinaris i amb infeccions

Un grup d'investigació de l'IISPV, l’Hospital Sant Joan de Reus i la URV han dut a terme un estudi per identificar una molècula que permeti valorar quan és necessari administrar antibiòtics

L'abús d'antiobòtics provoca una major resistència en les infeccions | Cedida
per E.R., Reus | 19 de gener de 2023 a les 11:25 |
L'abús d'antiobòtics durant llargs períodes de temps provoca que es puguin tornar ineficaços per combatre virus i bacteris. Les infeccions causades per portar una sonda o un catèter urinari durant temps són les que presenten més aquest tipus de resistència, afectant la qualitat de vida dels pacients.

La identificació d'una molècula indica que cal tractar la infecció amb antibiòtics


En aquest context, investigadors de l'Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), de l’Hospital Sant Joan de Reus i de la URV han dut a terme un estudi per identificar biomarcadors al sèrum i a l’orina que permetin valorar quan és realment necessari administrar antibiòtics, per tal de promoure’n un ús més responsable i conscient. La identificació d'una molècula alterada, la paraoxonasa-1, en persones que presenten una infecció i que porten una sonda urinària, indica que cal un tractament amb antibiòtics. 

El bioquímic i investigador de la Unitat de Recerca Biomèdica Jordi Camps afirma que “aquesta molècula es pot identificar de forma ràpida i fàcil en qualsevol laboratori i això abarateix el cost d’aquest procediment”. Si els resultats d’aquesta troballa científica es posessin finalment a la pràctica ajudaria a evitar que molts d’aquests pacients hagin de ser tractats de forma innecessària amb antibiòtics, contribuint a alleujar la pressió hospitalària.
 

El grup d'investigació compta amb professionals de l'IISPV, l'Hospital de Sant Joan i la URV Foto: Cedida


Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'abús d'antibiòtics ha provocat que infeccions com la pneumònia, a tuberculosi o la salmonel·losi, abans fàcilment tractables, ara siguin molt més resistents. Això provoca estades hospitalàries més llarges, un increment dels costos mèdics i un augment de la mortalitat. "Hi ha pocs antibiòtics nous que surtin al mercat i molts bacteris multiresistents. Hem de frenar l'aparició d'aquests gèrmens multiresistents i optimitzar al màxim els antimicrobians que fem servir”, afirma Simona Iftimie, metgessa de l’equip de Control de les Infeccions.

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: