1 de 10
ENERGIA

Diversos projectes promouen, al Baix Camp, les energies renovables

Destaquen el parc eòlic que es projecta a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, o la instal·lació de plaques solars per a la fàbrica d'ILJIN, a Mont-roig

Diversos projectes que es desenvolupen al Baix Camp comporten la instal·lació de plaques fotovoltaiques | DiBa
per Marc Busquets Obré, Reus | 23 de gener de 2023 a les 08:00 |
En les últimes setmanes s'han donat a conèixer diversos grans projectes relacionats amb l'impuls de les energies renovables al Baix Camp. És el cas del parc eòlic (del qual s'està estudiant la viabilitat) a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, on també s'ha constituït una comunitat energètica de filosofia similar a la ja existent a Reus. Un altre exemple, aquest més recent, el trobem a Riudoms. Una companyia madrilenya ha iniciat els tràmits per instal·lar més d'11.000 plaques solars al polígon 13 del municipi. 

Llegiu-ho:

Quant a la nostra ciutat, la comunitat energètica Agro-Reus va iniciar la seva trajectòria mesos enrere, a partir de la instal·lació de plaques fotovoltaiques als terrats de naus industrials del polígon més gran del terme. La finalitat és poder autoabastir-se, i per fer realitat el projecte es van sol·licitar fons europeus Next generation

Plaques solars als terrats de naus industrialsLa tardor de l'any passat, la previsió dels components de la comunitat contemplava la instal·lació de plaques a les teulades d'una vintena de naus del polígon Agro-Reus (ampliable a una trentena), per generar al voltant de 5.500 megawatts hora/any, l'energia equivalent al consum que podria abastir 1.800 llars. Tot plegat, per nodrir les mateixes naus i produir excedents, que es destinaran a altres edificis municipals i a llars amb situació de vulnerabilitat energètica. Després de tot, el projecte és fruit de la col·laboració públicoprivada entre l’Ajuntament de Reus i diverses empreses del polígon.

Més informació:

A finals de 2022, el ple municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va donar el seu vistiplau a la creació d'una comissió per avaluar la viabilitat d'un parc eòlic de titularitat municipal que se situaria a la partida del Coll del Vent, prop d'on ja hi ha la central tèrmica homònima. En una conversa amb Reusdigital.cat, el batlle, Alfons Garcia, va vincular el projecte a la voluntat del govern d'impulsar, en el mandat que ja s'acaba, la "transformació energètica" de la localitat.  

El parc eòlic de Vandellòs i l'Hospitalet tindria un cost de 20 milionsQuant als detalls, Garcia va avançar que el parc estaria format per quatre aerogeneradors, que s’instal·larien en parcel·les que són de titularitat municipal, i que no són incloses en cap zona de protecció ambiental. Actualment s'està en procés de licitar la instal·lació d’una torre anemomètrica per tal de mesurar la força del vent a la zona. Un cop tot plegat fos una realitat, a la llarga es podria arribar a convertir en una societat d’economia mixta amb la incorporació de socis privats provinents del sector elèctric i de petits accionistes provinents de la ciutadania. El projecte en qüestió requeriria una inversió de 20 milions d'euros. 

Pel que fa a Mont-roig, l'arribada d'ILJIN pot suposar una notable transformació per a la vila. La companyia sud-coreana, que fabrica components de bateries elèctriques, rebrà 18,2 milions d'euros dels fons Next generation per tirar endavant la fàbrica que vol obrir al municipi. Aquesta serà, de fet, la seu europea de l'empresa. La inversió total superarà els 600 milions, el que comportarà a més la creació de 500 llocs de treball. La posada en marxa de l'equipament és prevista de cara al 2025. 

La fàbrica d'ILJIN a Mont-roig suposa una inversió de 600 milions; un cop en funcionament, donarà feina a 500 persones


Passat festes, l'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, va anunciar que ILJIN tindrà un gran parc fotovoltaic al voltant de les instal·lacions per subministrar energia verda a la fàbrica. La planta ocuparà una superfície de 96 hectàrees. El batlle va explicar que el consistori i una empresa local estan negociant amb diversos veïns del municipi la compravenda dels terrenys, que adquirirà la companyia asiàtica, i que també gestionarà el parc solar. 

Inversió de 5 milions a Riudoms per fer-hi un parc fotovoltaicCaldrà fer, això sí, una modificació del Pla General d'Ordenació Urbana, perquè l'ajuntament no permetia instal·lar plantes fotovoltaiques al terme municipal. Amb el canvi, només s'autoritzaran si són per a autoconsum.

Els detalls, aquí:


L'anunci més recent quant a nous projectes relacionats amb les renovables es va produir la setmana passada. L'empresa Parque Solar Energy Node 05, amb domicili fiscal a Madrid, ha projectat un parc solar amb 11.340 panells fotovoltaics distribuïts en 210 solars, en dues parcel·les rústiques del polígon 13 de Riudoms. El parc que la companyia ha batejat amb el nom de Baix Camp Solar energy tindrà una potència de 4,965 MW. A més, es construirà una línia d'evacuació a la xarxa d'energia elèctrica fins al SET de Cambrils.

La inversió, en aquest cas, superarà els 5 milions d'euros. 

També us pot interessar:
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: