1 de 10
MEMÒRIA HISTÒRICA

El refugi antiaeri de Tortosa incorpora elements interpretatius sobre l'impacte dels bombardejos

Els visitants trobaran figures pels passadissos i també una imatge 3D amb els constructors d'aquells espais d'asil

Passadís del refugi antiaeri que es pot visitar a Tortosa | Anna Ferràs
per Aguaita, Tortosa | 21 de gener de 2023 a les 16:30 |
El refugi antiaeri número 4 de Tortosa ha ampliat el discurs interpretatiu interior per mostrar amb més força, l'impacte i l'angoixa que van patir els veïns que s'hi refugiaven dels bombardejos a la ciutat a la Guerra Civil Espanyola. Pels passadissos del recer subterrani s'hi ha col·locat figures laminades a contrallum. Mostrem "persones tipus" com les que es van amagar al refugi llavors, parelles, grups d'infants o mares amb criatures. També s'ha instal·lat una imatge lenticular en 3D amb fotografies dels treballs de construcció d'estos refugis i de les brigades d'homes que els van preparar. Per complementar els elements incorporats, s'ha "potenciat" la simulació sonora de com es van viure els bombardejos dins d'estos passadissos.

L'espai, obert al públic des del 2015, permet posar-se a la pell de les persones que van patir els atacs de l'aviació feixista durant la Guerra Civil.
 
L'Ajuntament de Tortosa ha incorporat nous elements interpretatius al refugi antiaeri número 4 de la ciutat, situat al carrer Ernest Hemingway, al darrera de l'antic cinema Fèmina. L'objectiu és dotar l'espai de més eines que ajuden als visitants a aproximar-se encara amb major detall a la situació que vivien les persones de la ciutat que s'hi van haver de refugiar durant els bombardejos de l'aviació feixista durant la Guerra Civil.
 
Concretament, s'hi ha incorporat un nou sistema de megafonia que reforça l'experiència auditiva a través de la gravació sonora que recrea un dels atacs 0 i el patiment de les persones que s'hi resguardaven. D'altra banda, també s'han incorporat quatre grups de figures que representen les persones refugiades: població civil de Tortosa que es veia sorpresa per les sirenes enmig de la seua vida quotidiana. Com a exemples, entre les siluetes s'hi poden distingir famílies de diversos integrants, o mares i filles amb la bossa de la compra que havien corregut fins al refugi mentre s'abastien al Mercat. Escenes que evoquen la imprevisibilitat dels bombardejos i que miren de conscienciar de manera encara més clara sobre el significat tràgic de les guerres.
 

Nous elements interpretatius del refugi número 4 de Tortosa Foto: Cedida

Entre els nous elements incorporats també hi ha una escena que mostra una imatge de les quadrilles d'hòmens encarregats d'excavar els túnels del refugi. Un espai que també compta amb elements d'atrezzo com ara les bombetes incandescents que il·luminaven les cavitats, les bigues de fusta que servien per a contindre les terres o les eines que feien servir per a ampliar les galeries.
 
El resultat de tot plegat permet posar-se, encara de manera més vívida, en la pell de les persones de Tortosa que havien de trobar refugi durant els incessants bombardejos que va patir la ciutat mentre va ser front de guerra. Atacs que van comportar la destrucció de centenars d'immobles i de barris sencers, com el de Pescadors, on posteriorment es va construir l'actual edifici consistorial i la plaça de l'Ajuntament. Les obres de transformació d'esta plaça com a zona de vianats, dutes a terme durant el 2021, van permetre identificar al terra el traçat de l'antic carrer de Pescadors així com els diferents edificis que hi havia en este espai abans de la guerra, fent servir la disposició dels diferents materials així com uns llums situats al paviment.
 
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha recordat que el refugi número 4 es va obrir a la visita de la ciutadania al 2015: "vam fer una aposta per un tipus de turisme, el vinculat amb la memòria històrica, que fins aleshores no s'oferia a la nostra ciutat. Un seguit d'elements que ens ajuden a explicar tot el que Tortosa i la seua gent va patir i tota la destrucció que van causar els bombardejos", ha explicat. Al desembre del 2021, l'Ajuntament també va encarregar a l'artista Roc Blackblock la realització de la pintura mural a l'exterior del refugi on es reprodueixen fotografies de l'època sobre els bombardejos i la destrucció de la ciutat.
 
El refugi número 4 era un dels més grans de Tortosa, amb capacitat per a unes 400 persones. Anualment, per l'espai hi passen prop de 2.000 persones amb les visites que hi ofereixen les empreses de guies turístiques de la ciutat. Els nous elements han comportat una inversió de poc més de 6.800 euros, finançats majoritàriament per recursos propis de l'Ajuntament i amb una aportació del departament de Justícia, dins de les ajudes destinades a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: