1 de 10
FESTES

Falset viu amb gran expectació el retorn de l’Encamisada dos anys després de l’última edició

Prop d'una cinquantena de carros han participat en la desfilada

Un dels carros participants a l'Encamisada | Reusdigital
per Reusdigital.cat, Falset | 15 de gener de 2023 a les 17:10 |
Després de dos anys sense fer-se a causa de la covid, aquest cap de setmana s'ha tornat a celebrar a Falset la tradicional festa de l'Encamisada. De fet, s'ha demostrat que els falsetans tenien ganes de reprendre-la, ja que s'han bolcat de forma massiva en els preparatius dels vestits i els ornaments dels carros i en els diversos actes que la integren. Enguany, com a novetat, s'ha comptat amb la participació d'hereus i pubilles d'arreu de Catalunya. A més, s'ha contribuït a l'Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans, una acció que posa en valor aquests elements com a patrimoni històric i cultural i que s'ha concebut per sensibilitzar sobre la situació que viu la Mediterrània, on moltes persones perden la vida després d'abandonar casa seva.

Dissabte al vespreDissabte al vespre, gairebé una cinquantena de carros es van aplegar davant del Celler Cooperatiu, des d'on l'Encamisada, precedida pels diables i la banda de música, es va dirigir cap a l'església de Santa Maria, on va tenir lloc la benvinguda i el pregó de la festa.

Tot seguit, la desfilada va continuar pels carrers del poble.

La jornada de diumengeDiumenge al matí ha tingut lloc la benedicció dels animals a la plaça de l'Església, i tot i el fred sobrevingut, un bon grup de falsetans han esmorzat a la mateixa plaça.

A mig matí, l'Encamisada s'ha reunit al carrer de Miquel Barceló, des d'on els carros, acompanyats per un bon nombre de persones vestides amb la indumentària tradicional catalana, han començat la desfilada fins a l'església. A l'interior del temple ha tingut lloc la missa major, la tradicional ballada de la jota de Falset i la benedicció dels panets de Sant Antoni. A la sortida de l'ofici s'han posat a la venda els panets fins a gairebé exhaurir-los. En acabar, cavalleries i carruatges han continuat desfilant per la població, i l'Encamisada s'ha dirigit a la plaça de la Quartera, on una munió de persones han viscut un dels moments més esperats i espectaculars de la festa: la pujada dels carros fins a l'ajuntament, per després baixar per l'altre costat de la plaça. Tancava la rua la comitiva amb el penó de Sant Antoni.

La festa de l’Encamisada 2023 ha acabat amb un gran èxit de públic i participació. El Centre d'Estudis Falsetans, entitat organitzadora, calcula que durant els dos dies hi han desfilat gairebé una cinquantena de carros i una dotzena de cavalleries.

Vegeu també:


 

Un dels carros participants a l'Encamisada Foto: Reusdigital

Orígens de la festa

La festa de l’Encamisada de Falset combina la commemoració històrica amb la celebració local dels Tres Tombs, en què es beneixen les cavalleries com a la resta de poblacions de la geografia dels Països Catalans.

Concretament, els inicis de l’Encamisada cal buscar-los en un episodi històric que es va produir pels volts de l’any 1800 a causa de la victòria dels falsetans enfront de les tropes franceses que assetjaven la vila. En aquell temps, l’exèrcit francès tenia la vila sotmesa i els veïns de Falset van decidir enfrontar-se amb l’enemic en un atac sorpresa en el que van fer gala d’una gran astúcia. Els falsetans esperaren la boira baixa, després de dies de fortes nevades i quan va arribar el moment, sortiren cap a l’atac camuflats en les seves camises blanques de fil per tal de reconèixer quins eren dels seus. La batalla va ser un èxit i en commemoració d’aquest fet la tradició pròpia de Sant Antoni s’emmarca, a Falset, en un context llegendari de celebració de la victòria militar.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: