1 de 10
EQUIPAMENTS

S'ajorna la reobertura de la seu del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona fins a finals del 2024

L'inici de les obres del Museu de la Necròpolis també es retarda fins l'any vinent

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. | MNAT
per Redacció, Tarragona | 13 de gener de 2023 a les 12:25 |
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona torna a retardar la seva reobertura fins a finals del 2024 a causa del "context socioeconòmic", segons ha explicat a l'ACN la directora del centre, Mònica Borrell. La primera fase d'obres de condicionament arquitectònic i climatització de la seu de la plaça del Rei està gairebé enllestida: només falta arranjar la façana i la cornisa exterior.

Enguany està previst que es liciti la museografia, tant la producció com la instal·lació. El museu va tancar portes el 2018. Havia de reobrir el 2020 però es va fixar com a nova data el primer trimestre del 2023. Ara s'ha tornat a endarrerir. També es demora el projecte del Museu de la Necròpolis, les obres del qual havien d'iniciar-se aquest gener.

Borrell ha assegurat que el projecte es troba en la "recta final"


Davant l'incompliment dels terminis previstos anteriorament, la directora ha subratllat que els "tempos" de les licitacions o de les obres són "complexos". Des de la prudència, Borrell ha fixat la nova data a finals del 2024, sempre que no hi hagi "cap imprevist". Amb tot, ha assegurat que el projecte del nou MNAT ja es troba en la "recta final". Segons ha insistit, malgrat la pandèmia i la incertesa econòmica s'ha "avançat feina" i el projecte "no s'ha aturat", tot reiterant que es tracta d'una obra "complexa".

El desembre passat es va enllestir el Mosaic dels Peixos, una de les peces claus de la seva col·lecció. De fet, Borrell ha destacat la feina que s'està fent en aquest àmbit. Per exemple, la recuperació del sostre pintat de la vil·la romana dels Munts, que es podrà veure a la nova exposició permanent, o el mosaic de la Medusa, que es restaurarà enguany. Actualment, el MNAT té una exposició reduïda de 200 peces aproximadament al Tinglado 4 del Moll de Costa.

El Museu de la Necròpolis, també s'endarrereix


Aquest mes de gener també havien de començar les obres del Museu de la Necròpolis, segons l'anunci fet pel ministre de Cultura, Miquel Iceta, a finals de maig de l'any passat. Iceta va assegurar una inversió de 7 milions d'euros per l'equipament que fa més de 30 anys que està tancat. La directora del MNAT, de qui depèn també aquest monument, ha lamentat que és "impossible" complir aquests terminis a causa dels processos administratius.

Aquest 2023 està previst que es faci la licitació del concurs d'idees i, "si tot anés bé", ha dit Borrell, les obres començarien a finals del 2024. La idea inicial era intervenir en la coberta de l'espai funerari amb una solució més eficient energèticament i eliminar barreres arquitectòniques. També restaurar algunes parts de l'edifici, tant a l'interior com a l'exterior, i substituir algunes plaques que cobreixen les tombes funeràries. Els recursos econòmics previstos provenen del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i les actuacions s'han d'executar abans del juny del 2026.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: