1 de 10
SOCIETAT

Foment de l’envelliment actiu i saludable al territori

La Creu Roja tira endavant un programa finançat amb el suport de la Diputació de Tarragona

Gent gran, en una de les accions dutes a terme per la Creu Roja | Cedida
per Marc Busquets Obré, Reus | 18 de gener de 2023 a les 08:00 |
La Creu Roja reforça els seus programes de suport a la gent gran amb una iniciativa per fomentar l’envelliment actiu i saludable entre les persones de més de 65 anys de la demarcació. El projecte Promoció de l’envelliment saludable: salut constant, finançat amb el suport de la Diputació de Tarragona a través d’una aportació de 57.000 euros, del tram autonòmic amb càrrec al 0,7% de l’IRPF i de fons propis de la institució, té per objectiu millorar la salut física, social i emocional de les persones participants, en un moment especialment complicat per aquesta franja d’edat, després d’haver patit les conseqüències de la pandèmia de manera intensa.

Accions de caràcter comunitariLa crisi sanitària i social de la covid-19 va comportar en molts casos una pèrdua de xarxa social entre la gent gran, amb una repercussió molt negativa en termes de salut. Segons el darrer butlletí sobre vulnerabilitat social elaborat per la Creu Roja, un 44,5% de les persones de més de 65 anys ateses per l’entitat afirmen haver experimentat un deteriorament considerable en el seu estat físic, i un 44,4% haver sentit soledat o aïllament.

La por al contagi i la malaltia han actuat com un factor d’aïllament i marginació en més d’un 50% casos de les persones enquestades per l’entitat. Per tal de pal·liar aquesta situació, la Creu Roja ha vist convenient intensificar les activitats de caràcter comunitari entre aquest col·lectiu a Tarragona i les Terres de l’Ebre, per recuperar espais de socialització i rutines fora del domicili. La participació en aquest tipus d’iniciatives, s’ha demostrat molt favorable per la millora de la salut en diversos plans, així com un mecanisme de reducció de la vulnerabilitat per raó d’edat.

Més de 1.600 personesEn aquest sentit, l’organització, en col·laboració amb casals, entitats i ajuntaments del territori, ha elaborat una programació diversa per dur a terme a diferents municipis de la demarcació, que ha arribat a més de 1.600 persones de 126 poblacions la demarcació. Tenint en compte els interessos dels participants, entre les activitats programades hi ha accions vinculades amb l’exercici físic (com ara estiraments, pilates o ball lliure), xerrades sobre salut, de temàtiques com l’alimentació conscient o la sexualitat i afecte, així com tallers per la millora de la salut emocional. 

A més, per tal de reforçar l’atenció i la prevenció de la solitud no desitjada, l’entitat també fa trucades de seguiment per promocionar un estil de vida més saludable i oferir consells de salut.

Reducció de la bretxa digitalPer a les persones més grans, adaptar-se als canvis que ha anat marcant la covid ha suposat un esforç addicional, a vegades fins i tot inassolible, especialment quan es parla de la tecnologia.

Així ho manifesten dades de la Creu Roja sobre persones grans, segons les quals un 73,4% de les persones participants afirmen que mai utilitzen internet a través de l'ordinador o del telèfon mòbil, percentatge que puja fins a gairebé el 90% si la població supera els 80 anys.

Un dels impactes més negatius d'aquesta bretxa digital és la falta d'accés a les noves aplicacions digitals per a la gestió de serveis, prestacions o fins i tot a l’atenció mèdica o altres gestions sanitàries. Això ha provocat que moltes persones grans necessitin de suport extern per fer tràmits online que abans feien de manera autònoma, si no saben com utilitzar els dispositius o aplicacions corresponents.

Així doncs, l’entitat també ha afegit a aquesta programació tallers d’informàtica per millorar la bretxa digital del col·lectiu, amb l’objectiu que les persones de més edat puguin apoderar-se en aquest entorn i accedir a tot el ventall de serveis, funcionalitats i continguts que es troben online
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: