1 de 10
JUSTÍCIA

​El nou Fòrum de la Justícia anirà a l'entorn de Joan XXIII i costarà 70 milions

La previsió de la Generalitat és que l'edifici estigui construït al 2026

Reunió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, amb les autoritats judicials i els operadors jurídics, a la delegació del Govern al Camp de Tarragona. | Arnau Martínez / Neus Bertola
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 12 de gener de 2023 a les 13:15 |
"Això ja és irreversible": l'alcalde Pau Ricomà ha presentat aquest dijous al migdia de la mà de la consellera Gemma Ubasart i el president de l'Audiència, Joan Perarnau, l'anunci de la consignació pressupostària del nou Fòrum de la Justícia de Tarragona. Es tracta d'un "compromís" que no depèn de l'aprovació dels Pressupostos de la Generalitat i que té una inversió total de més de 70 milions d'euros. Aquest anunci arriba 25 anys després que es comencés a plantejar la necessitat de dotar de més espai a l'administració de justícia, i segons Ubasart l'edifici podria estar construït al 2026.

D'aquesta manera, es "desencalla" un projecte pendent i "vital pel bon funcionament de l'administracio de justícia arreu del país". La Generaltiat s'estalviarà així el milió tres-cents mil euros que es gasta anualment en el lloguer de les 7 seus ubicades en diferents punts de la ciutat. La ubicació triada finalment serà a l'entorn de l'Hospital Joan XXIII, just al costat del futur Centre Penitenciari Obert -amb unes obres previstes que finalitzin al febrer d'enguany-. Descarten, així, doncs, la ubicació de l'immoble de l'antiga fàbrica Tabacalera, "per una qüestió de temps" ja que "provocava allargar tres anys més l'edificació".

Segons el calendari previst, aquest mateix mes de setembre de 2023 tiraria endavant la licitació de les obres, per tal que s'iniciessin els treballs de construcció al març de 2024. Tot plegat, però, a l'espera que l'equip redactor del projecte accepti les condicions economiques de l'encarrec. En total hi hauria tres blocs de cinc plantes cadascun, amb un total de 32.000 metres quadrats, lluny dels actuals 19.000, que segons el president de l'Audiència han comportat la constant reconversió d'espais en funció de les necessitats. L'espai tindria, a més, un marge de creixement del 30% en el futur, i de moment acolliria l'Audiència provincial, el Registre civil, la Fiscalia de Tarragona, i la Jurisdicció de menors, entre d'altres. A banda del Fòrum de la Justícia, abans hi haurà ja construït el Centre Penitenciari Obert i, tots dos, formarien un "conjunt uniforme des d'un punt de vista arquitectònic i urbanístic".

"Estem parlant de compromís concret i efectiu, ha comentat l'alcalde Ricomà, que ha detallat que la proposta d'ubicació ve motivada per la demanda dels veïns de l'entorn. Confiat en què el projecte tiri endavant, ha coincidit en la necessitat d'aquest nou equipament públic a Tarragona amb Joan Perarnau, que ha recordat com a l'inici del seu mandat com a president de l'Audiència Provincial no tenia ni despatx propi. Algunes de les mancances principals que ha assenyalat Perarnau són una sala de vistes gran per a macrojudicis, espais per a juntes electorals, biblioteca, entre d'altres. "Els 75 jutges de la província no podien prestar no un servei de qualitat sinó bàsic", ha explicat Perarnau. A l'espera de les millores promeses, actualment l'Audiència de Tarragona té a causa d'aquestes deficiències 2 anys d'espera per poder fer judicis.

El Fòrum de la Justícia té un passat convuls. Des de l'any 1998, de manera successiva, els consellers de la Generalitat han anat prometent una centralització de les diferents dependències. Tant la consellera De Gispert, com el conseller Vallès, com la consellera Tura, com més tard la consellera Capella van assenyalar que es farien passes endavant, sense arribar a concretar-ho mai. Segons l'administració autonòmica, ara amb la consellera Ciuró el Fòrum serà una realitat, amb un horitzó màxim de tres anys.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: