1 de 10
MEMÒRIA HISTÒRICA

Amposta explotarà turísticament la memòria històrica de la guerra civil

El consistori oferirà rutes fluvials fins a la zona de la Torre de la Carrova, on va tenir lloc un cruent episodi

El programa d'actes ha estat presentat este matí a l'Ajuntament de Tortosa | ACN
per Redacció, Amposta | 11 de gener de 2023 a les 17:45 |
L'Ajuntament d'Amposta vol reforçar la seua aposta d'aprofitar turísticament la memòria de diferents episodis històrics en espais del municipi, i especialment, la guerra civil. Entre els projectes previstos en esta línia figura la posada en marxa del vaixell turístic finançat amb fons Next Generation per poder oferir rutes específiques a escenaris com la Torre de la Carrova, on va tenir lloc un dels episodis més sagnants de la batalla de l'Ebre. Tot plegat s'afegix a les visites i rutes que s'organitzen. Seguint la línia iniciada fa cinc anys amb la commemoració del 80è aniversari de la batalla de l'Ebre, el consistori ha programat un programa d'actes amb exposicions, conferències, obres de teatre i sortides.

La idea, segons ha desenvolupat l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, és poder vincular este aprofitament d'espais de la memòria històrica al potencial turístic del riu Ebre. Amb la posada en marxa del vaixell elèctric fluvial, que costarà un milió d'euros i està previst que comence a funcionar abans de finals d'enguany, es puguen integrar una part de les rutes i visites que es fan actualment.

La idea concreta, en este cas, passa perquè el vaixell turístic face una parada davant la mateixa Torre de la Carrova per narrar (també amb suports audiovisuals instal·lats a l'interior del mateix vaixell) el desenvolupament d'una maniobra prèvia de distracció que va acabar costant la vida de 700 brigadistes internacionals i 400 soldats franquistes en només divuit hores. La mateixa idea vol aplicar el consistori a la façana fluvial medieval de la ciutat.

"No només la memòria històrica és important per transmetre coneixement sinó que també podem aprofitar-ho en l'àmbit turístic", ha subratllat Tomàs.

En el context de potenciar la difusió d'esta memòria, el consistori ha presentat el programa d'actes d'enguany, coincidint amb el 80è aniversari de la batalla de l'Ebre. Este divendres, precisament, s'inaugura al Museu Terres de l'Ebre l'exposició Rotspainer. Treballadors forçats espanyols durant la segona Guerra Mundial

Justament, i per commemorar el dia de l'Holocaust, el divendres 27 de gener l'historiador Antonio Muñoz pronunciarà la conferència Treballadors forçats espanyols i catalans a l'Europa de Hitler (1940-1945). Història, Justícia i (des)memòria. També el dia 10 de febrer s'ha programat la conferència Rafel Itarte i Agustí Maigí; ebrencs, rojos i esclaus del nazisme, a càrrec de Francesc Itarte i Montser Ferrando.

En l'àmbit teatral, i dins de la temporada d'arts escèniques, la companyia Farrers Brothers representarà l'obra Quanta, quanta guerra el pròxim 19 de març. A l'abril es presentarà el llibre Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis, de Lluís Montull i Carme Magí. El 5 de maig es projectarà el documental La Llibreta del doctor Gras de Júlia Albacar, David Barrera i Andreu Prunera, sobre l'excavació de la fossa de Santa Magdalena, a Móra d'Ebre.

Finalment, el 24 de juliol tindrà lloc la caminada popular fins el Mas de Talarn en un itinerari comentat en llocs estratègics de l'inici de la batalla de l'Ebre relacionat amb l'acció bèl·lica del 25 de juliol. El tercer cap de setmana de setembre, Amposta participarà en el festival de cinema Front i durant la tardor Terra Enllà organitzarà rutes urbanes i fluvials.

"Al 80è aniversari vam començar un cicle d'activitats i li hem donat continuïtat ja siga amb exposicions, presentacions de llibres, amb les rutes guiades: a peu, fluvials o la caminada. Un any amb el camp de treball o presentant una recerca. En estos cinc anys, hem fet diverses activitats i apostem per seguir donant continuïtat a tot el que és memòria història", ha tancat la regidora de Cultura i Memòria Històrica, Inés Martí.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: