1 de 10
ELECCIONS MUNICIPALS 2023

Guia per als ciutadans amb NIE per votar a les eleccions municipals de Reus

El termini per a inscriure's al cens electoral finalitzarà el 30 de gener per a ciutadans europeus i el 15 de gener per a països com Colòmbia, Equador o Regne Unit

Els ciutadans estrangers residents a l'estat poden exercir el dret a vot a les eleccions municipals | Sofia Cabanes
per Estel Romeu, Reus | 11 de gener de 2023 a les 20:30 |
El proper 28 de maig, Reus, com la resta de ciutats i municipis de tot l’estat, celebrarà les eleccions municipals. En aquestes hi podran participar totes les persones empadronades a la ciutat, amb nacionalitat espanyola i majors de 18 anys. Pel que fa als ciutadans reusencs sense nacionalitat espanyola i que tinguin NIE, podran participar a través de la inscripció al cens electoral.

En aquest article detallem els terminis i els passos que cal seguir per fer la sol·licitud d'inscripció i poder exercir el dret a vot. Abans de res, però, cal tenir en compte que aquesta sol·licitud s‘haurà de completar abans del 30 de gener per als ciutadans de la UE i abans del 15, per a ciutadans de països com el Regne Unit, l'Equador o Colòmbia. 

Requisits necessaris per exercir el dret a vot


En primer lloc, cal tenir en compte que per votar cal tenir un NIE d’un país que formi part de la Unió Europea o, en cas contrari, d’un amb el qual Espanya tingui conveni. Els països que tenen un acord per votar a les municipals inclosos al cens d’estrangeria són: Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, l'Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, el Paraguai, el Perú, el Regne Unit i Trinidad i Tobago.

En cas de tenir un document d’identificació dels països amb conveni o qualsevol de la Unió Europea, es podrà exercir el dret a vot. La resta de requisits són ser major d’edat el dia de la votació, estar inscrit al padró municipal, tenir permís de residència a Espanya i haver residit els anys corresponents amb cada acord. Pel que fa al temps mínim legal de residència són tres anys fins al dia dels comicis per a Noruega, Irlanda del Nord i el Regne Unit, i cinc anys per als països europeus.

Com sol·licitar el vot a les eleccions municipals de Reus


Complir els requisits anterior, però, no implica estar inscrit al cens electoral, sinó que s’ha de dur a terme la sol·licitud per a formar-ne part. El tràmit es pot fer a través de tres vies: de forma presencial a l’ajuntament, via internet o mitjançant correu postal. 

Pel que fa a la modalitat presencial, cal descarregar el formulari corresponent, omplir-lo i portar-lo a l’ajuntament o demanar-lo allà mateix i omplir-lo al moment. Si es vol fer el tràmit en línia, cal anar al web de la Seu electrònica de l’INE, accedir amb l’identificador NIE i el codi CTT que rebràs per correu amb una carta de l’Oficina del Cens Electoral. La darrera opció, el correu postal, cal omplir el formulari específic per a la carta i remetre’l per correu postal a la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral. 

En el cas dels ciutadans europeus, la sol·licitud és necessària per estar inscrit al cens electoral i votar per primer cop, però un cop feta, no caldrà repetir-la per a la resta de comicis. Només caldria repetir la sol·licitud en cas que s’exclogui a la persona del cens per incompliment de requisits. Pel que fa als ciutadans extracomunitaris, caldrà fer aquest procés en cada eleccions municipals. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: