1 de 10
RECERCA

Impulsen un model de recerca col·laborativa pioner a Europa per potenciar les tecnologies òmiques a la indústria

El projecte Red TecnomiFood, liderat per Eurecat Reus, reuneix centres d'arreu

El projecte Red TecnomiFood és liderat per Eurecat Reus | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus | 9 de febrer de 2023 a les 08:00 |
La Red TecnomiFood, creada en el marc de la primera línia d'ajuts del programa Cervera i liderada pel centre tecnològic Eurecat Reus, ha generat un model de recerca col·laborativa "pioner a Europa" per potenciar les tecnologies òmiques a la indústria, que ha permès als centres tecnològics que la integren executar 3,25 milions d'euros en contractes amb empreses en tecnologies òmiques aplicades a la innovació i el desenvolupament d'aliments funcionals i nutracèutics, un import que es preveu que arribi a uns 5,25 milions d'euros al tancament del 2022.

Des de la creació de la Red Tecnomifood, el 2020, el finançament públic de projectes d'R+D en què les tecnologies òmiques aplicades a l'alimentació i a la nutrició tenen un paper important es va situar en els 13,4 milions d'euros al tancament del 2021 i, en completar-se l'exercici de 2022, s'espera assolir els 17,5 milions d'euros, duplicant les previsions inicials, tal com reflecteix l'informe L'impacte dels projectes Cervera: l'èxit de la cooperació en R+D+I , elaborat per Fedit.

Pel que fa al número d'investigadors a jornada completa, d'acord amb l'estudi de Fedit, són 92 els que treballen als centres de la xarxa en tecnologies òmiques, superant en un 23% les previsions inicials. El projecte Red TecnomiFood, liderat per Eurecat Reus, reuneix els centres AZTI, AINIA, ANFACO-CECOPESCA i CNTA-Centre Nacional de Tecnologia i Seguretat, amb l'objectiu de "facilitar l'accés de les empreses a les tecnologies òmiques, per ajudar-los a innovar en aliments funcionals, nutracèutics i ingredients, que siguin efectius, segurs i beneficiosos", apunta el director de l'Àrea de Biotecnologia d'Eurecat, el doctor Antoni Caimari.

La clau, s'ha explicat des d'Eurecat, "és afavorir l'accés empresarial a totes les etapes de valor des del disseny, el desenvolupament i la demostració del potencial saludable d'un ingredient fins a l'elaboració d'un aliment funcional o nutracèutic". El consumidor, assenyala per part seva Caimari, "demana un mercat alimentari saludable, sostenible, segur i personalitzat". El desafiament és "entendre bé l'organisme i passar d'una nutrició basada en guies alimentàries destinades a la població general, apta per a tota la població, però que no sempre dona els resultats que cal, a una altra adaptada a cada individu (nutrició de precisió personalitzada) o grups d'individus amb metabolismes similars (nutrició de precisió grupal)", conclou el doctor.

De tota manera, malgrat el seu potencial, la incorporació de les tecnologies òmiques a la investigació i al desenvolupament empresarial del sector de l'alimentació saludable "encara és limitat". Per aquesta raó, "es va impulsar la Red TecnomiFood, per posar a disposició del sector industrial un sistema de centres tecnològics en cooperació que reuneix, en una sola infraestructura, tot allò necessari per resoldre dificultats", s'ha subratllat des d'Eurecat Reus. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: