1 de 10
FESTES

L'Encamisada de Falset torna aquest cap de setmana

Aquest any la festa comptarà amb la participació dels hereus i les pubilles d'arreu de Catalunya i acollirà l'encesa de la torxa de fum al castell

Imatge d'arxiu de l'Encamisada de Falset | Reusdigital.cat
per Reusdigital.cat, Falset | 10 de gener de 2023 a les 13:55 |
Un any després de la suspensió de la festa per la pandèmia i coincidint amb Sant Antoni Abad, l'Encamisada de Falset tornarà a celebrar-se enguany el dissabte 14 i el diumenge 15 de gener, si bé durant tota la setmana hi haurà activitats prèvies. Com cada any, un dels actes més esperats serà la desfilada de dissabte i diumenge pels carrers de la vila.
 
Com a novetat, l'Encamisada comptarà amb la participació dels hereus i les pubilles d'arreu de Catalunya. El Centre d'Estudis Falsetans, entitat organitzadora de la festa, també s'adhereix enguany a l'Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans, amb l'encesa de les torres d'Altafalla o el Castell. L'objectiu d'aquesta iniciativa internacional nascuda a Mallorca és transmetre un missatge d'acollida, pau i reivindiació del patrimoni històric entre els pobles de la Mediterrània.
 

Actes centrals de l'Encamisada, Festa Tradicional d'Interès Nacional de Catalunya


 
Durant tot el matí i la tarda del dissabte 14 de gener, es podrà veure pels carrers de Falset el guarniment dels carros i cavalleries de l'Encamisada.
 
A 2 quarts d'1 del migdia, Ràdio Falset emetrà en directe el programa “Especial Encamisada”, des de la plaça de la Quartera.
 
Cap a la 1 del migdia, s'anunciarà la festa amb un repic de campanes i l'explosió de coets. A continació, es farà l'encesa de la torxa de fum al castell i es farà lectura del manifest d'Amnistia Internacional.
 
A partir de les 7 del vespre, els carros i cavalleries de l'Encamisada es reuniran davant del Celler Cooperatiu i, encapçalats pels Dimonis i la Banda de Música Vila de Falset, desfilaran pels carrers de la vila en direcció a l'església de Santa Maria. Un cop arribats, es donarà la benvinguda als participants i es farà el Pregó de la Festa, que acaba amb el tradicional "Visca Sant Antoni!".
 
L'endemà diumenge 15 de gener, a 2 quarts de 9 del matí,a la plaça de l'església, tindrà lloc la benedicció d'animals i l'esmorzar per gentilesa de l'ajuntament.
 
A les 11 del matí es repeteix la desfilada i, a 2 quarts de 12 del migdia dins de la Missa Major, s'efectuarà la benedicció dels panets de Sant Antoni que es podran adquirir en sortir de l'ofici. Tot seguit, la desfilada de l'Encamisada continuarà pels carrers de la vila i s'acompanyarà el sant a l'ermita.
 

Activitats prèviesL'Encamisada acollirà enguany una sèrie d'activitats prèvies durant aquesta setamana. Del 9 al 12 de gener, de 6 a 7 del vespre, es podrà visitar a l'entrada de l'Abadia (carrer de Dalt, 12), una exposició de dibuixos realitzats pels alumnes de l'escola Antoni Vilanova de Falset que es van fer per confeccionar el cartell anunciador de l'Encamisada d'enguany.
 
Fins al 12 de febrer, al museu comarcal Castell de Falset, també es podrà visitar l'exposició temporal '... De pagès a típic' sobre la vestimenta típica catalana de principis del segle XX. La mostra és gratuïta i es pot veure en horari de visita del museu.
 
El proper dijous 12 de gener, a les 7 de la tarda, a la sala d'actes de l'ajuntament de Falset, es farà la presentació del número 5 de "La Portadora", la revista del Centre d'Estudis del Priorat, per celebrar el desè aniversari de la seva fundació. La presentació anirà a càrrec del seu president, Josep Maria Ferran.
 
L'endemà divendres dia 13, a partir de 2 quarts de 5 de la tarda, a la plaça Antoni Vilanova, en sortir de l'escola hi haurà coca amb xocolata per a tots els alumnes i assistents. Durant l'acte es lliurarà el reconeixement a les alumnes autores dels dibuixos escollits: Maria Costa López, Dara Adler Murillo i Maria Pérez Gansé.
 
El mateix divendres, a les 6 de la tarda, la Biblioteca Salvador Estrem acollirà un taller de flors de paper, on els participants aprendran a fer flors per l'Encamisada.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: