1 de 10
OPINIÓ

Una vida per la música

«Així és, ha estat i serà l’objectiu principal d’una de les entitats centenàries de la nostra estimada ciutat, l’Associació de Concerts de Reus»

per Jaume Piñol de la Mata, Reus | 4 de gener de 2023 a les 16:15 |
Així és, ha estat i serà l’objectiu principal d’una de les entitats centenàries de la nostra estimada ciutat, l’Associació de Concerts de Reus. Una entitat que es defineix com una institució musical privada que fou fundada l’any 1921 i que ha fet mèrits, al llarg d’aquests més de cent anys d’història, per esdevenir una peça clau per entendre l’evolució social, cultural i musical de la nostra ciutat. Tot plegat per iniciativa d’un grup de reusencs, farts d’haver de desplaçar-se a la ciutat comtal per gaudir de bona música en directe.

No és pas la meva intenció fer un apunt històric de l’entitat a la qual formo part, això ho podreu trobar plasmat amb tota mena de detalls i anècdotes al llibre que l’any 2021, en motiu del centenari, va decidir editar la junta actual, presidida pel Sr. Joan Sas Qué. Un llibre que tot reusenc enamorat de la seva ciutat i la seva història hauria de tenir i llegir, i és que, el seu autor, el Sr. Enric Tricaz Martín narra d’una forma apassionada, sincera i entusiasta el pas dels anys de l’associació. Un llibre que endinsa a qui el llegeix a les diferents èpoques, de glòria i de foscor, que ha anat vivint l’entitat. Tot sense deixar l’humor i fins i tot el sarcasme que tant caracteritzen a l’autor.

L’Associació de Concerts de Reus ha sabut, al llarg d’aquests cent anys d’història, entrar a formar part de la societat civil reusenca, una societat exigent i en algunes èpoques passades força elitista. Avui dia, però, tots podem gaudir d’una meravellosa programació musical, un clar exemple és que la temporada 2022-2023 compta amb més de 33 activitats, amb músics vinguts de tot arreu, amb orquestres simfòniques de primer nivell, bandes, quintets, quartets i una infinitat d’apostes musicals que van des de peces compostes en segles passats i compositors mundialment coneguts fins a propostes trencadores i contemporànies.

L’entitat degana de la música de cambra i concerts a Reus fa una aposta clara pel talent local i ho fa amb l’organització de concerts amb artistes, cantautors, compositors i músics de les nostres contrades, posant en valor la capacitat d’assoliment de les majors aspiracions que els nostres músics tenen i que, en molts casos, esdevenen de renom arreu del món formant-se en universitats i conservatoris de prestigi.

Una vida per la música és, a part del títol d’aquest article, també el títol del llibre del que us he parlat i que us animo a llegir. També és, sens dubte, una declaració d’intencions, i és que amb l’arribada de la pandèmia, els patis de butaques i les llotges del Fortuny i la sala dels miralls del Círcol van deixar d’omplir-se d’espectadors i
l’activitat de l’Associació de Concerts va veure minvada la seva activitat. Fruit d’aquesta situació es va posar en marxa l’Observatori Cultural, un espai de divulgació musical amb un cicle de conferències i xerrades que s’enregistraven al Centre de Lectura i que es podien seguir en directe des de casa. Tot encaminat a una vida per la música.

Avui, a dos quarts de nou del vespre, el Teatre Fortuny s’omplirà de gom a gom per fer gaudir, a les vuit- centes persones que ocuparan les seves localitats, del tradicional Concert d’Any Nou amb l’Orquestra Simfònica del Vallès. Segurament no trobeu ja entrades per aquest concert, però us animo a conèixer l’entitat, a associar-vos-hi i a gaudir de la bona música a Reus.

Jaume Piñol de la Mata
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: