1 de 10
PRESSUPOSTOS

L'Ajuntament de Falset aprova un pressupost de 3 milions d’euros per al 2023

L'alcalde de Falset, Carlos Brull, ha incidit en el fet que es tracta d'un pressupost "prudent, flexible i compromès"

Seu de l'ajuntament de Falset | Reusdigital.cat
per Reusdigital.cat, Falset | 3 de gener de 2023 a les 12:00 |
L'Ajuntament de Falset ha aprovat aquesta setmana el pressupost per a l'exercici 2023, un pressupost que ha quedat fixat en 3.051.000 euros, superant per primer cop a la història la barrera dels 3.000.000 euros.
 
L'alcalde de Falset, Carlos Brull, ha incidit en el fet que es tracta d'un pressupost "prudent, flexible i compromès". "És prudent perquè no llancem les campanes al vol en la previsió d'ingressos; és flexible perquè deixem partides obertes i perquè en la mesura que s'obtinguin recursos addicionals serà objecte de modificacions, i és compromès perquè garanteix la bona prestació de serveis i el benestar comunitari", ha explicat Brull.
 
Tal com va exposar detalladamanet la regidora d’Hisenda, Àngels Rocamora, el pressupost preveu uns ingressos ordinaris (capítols 1 a 5) per import de de 2.957.000 euros, ingressos que cobreixen les despeses de la mateixa naturalesa (capítols 1 a 4), previstes en 2.780.000 euros. En aquest sentit, es dona un estalvi corrent de 177.000 euros, amb el que es preveu finançar l'amortització d'endeutament financer, 148.000 euros, i el diferencial entre els ingressos de capital, 93.000 euros, i despeses per inversions, 122.000 euros.
 
Amb relació als programes d'actuació del consistori, el pressupost es repartirà de la següent manera: 21,33% a administració general; 23,32% a benestar comunitari; 17,79% a cultura; 11,19% a habitatge i urbanisme; 5,22% a esports; 9,25% a educació; 6,03% a deute públic, i 5,87% a altres conceptes com comerç, infraestructures, seguretat, mobilitat i medi ambient.
 
En el transcurs de l'aprovació del pressupost, l'alcalde Carlos Brull també ha incidit en la bona salut econòmica del consistori, remarcant aspectes com la ràtio d'endeutament, que se situa en el 58%. "Ens mantenim molt per sota de les ràtios màximes i això ens deixa en una excel·lent posició per poder finançar inversions i projectes futurs", ha afirmat Brull.
 

Balanç de 2022 i projecció de 2023


 
Al marge de l'aprovació dels pressupostos i altres punts de l'ordre del dia, com les modificacions de les taxes de la llar d'infants i el regalament de l'espai de cotreball, entre altres, la sessió plenària ha permès fer balanç de l'acció de govern durant el 2022 i exposar els plans futurs.
 
En aquest sentit, s'ha incidit en les actuacions que han permès millorar la recollida selectiva i el reciclatge, així com l'estalvi energètic mitjançant la instal·lació de plaques solars i llums de led. També s'ha fet balanç de la nova àrea d'autocaravanes, la qual ha acollit més de 170 vehicles des de la seva posada en funcionament a l'abril; l'elevat nombre d'abonaments de la piscina municipal, després que aquesta es renovés
totalment el 2022; la bona acollida de l'espai de cotreball, al 100% de capacitat; els rècords d'assistents i degustacions de la darrera Fira del Vi, i les bones dades de visitants, usuaris i activitats d'equipaments municipals com el teatre L'Artesana, la Biblioteca Salvador Estrem i Fa i el Castell de Falset-Museu Comarcal. A banda d'això, també s'han repassat actuacions d'arranjament en camins municipals i el barranc de la vila; l'anellament dels transformadors, que evitarà talls en el subministrament elèctric; millores al cementiri municipal i el camp de futbol, i la continuació de la Taula de Benestar Comunitari, entre altres.
 
Pel que fa al nou any que hem iniciat, s'han exposat projectes com el centre d'inspiració turística, el qual es preveu ubicar a l'antiga Falbar amb l'objectiu de posicionar Falset com a capital del vi i porta d'entrada als diferents destins i experiències vinculades amb l'enoturisme i la descoberta dels productes de la terra, així com al patrimoni cultural del municipi i el Priorat. També s'ha abordat la recuperació i rehabilitació d'espais patrimonials, com el Portal del Bou i l'entorn del Castell de Falset; la continuïtat en la instal·lació de plaques solar en edificis municipals, per a assolir l'autoabastament energètic; la nova estació d'autobusos, que ja ha estat licitada, i el nou centre de rehabilitació, les obres del qual ja estan molt avançades.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: