1 de 10
OPINIÓ

Per Nadal, llum a les cases i al carrer

«L'augment de les necessitats de la ciutadania per combatre la pobresa energètica, en canvi, no es veuen acompanyades de polítiques socials que busquin donar cobertura a la demanda»

per Nazaret Troya, Reus | 21 de desembre de 2022 a les 15:57 |
En aquestes èpoques de festivitat i retrobament familiar és molt comú que la fraternitat ens envolti, així com la preocupació vers el pròxim arrela amb més força. Buscar la millor situació per aquelles persones que ens envolten és una preocupació altruista i necessària que les administracions públiques han de complir, mitjançant l'aplicació de polítiques socials que millorin el dia a dia de les persones.

I a Reus no poden obviar aquesta necessitat amb el record, encara present, de Rosa, la veïna de 81 anys que va morir per un incendi provocat per una espelma amb la qual s'il·luminava, per culpa de la situació de pobresa energètica que patia. Segons dades de les memòries de la regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus, l'any 2020 i el 2021 es van atorgar 2.517 i 2.775 ajuts d'urgència respectivament.

L'any 2020, 1.523 d'aquests ajuts van ser per ajudar a pagar l'aigua i 382 per subvencionar la pobresa energètica, mentre que el 2021 van ser 1.297 ajuts per l'aigua i 815 per pobresa energètica. Aquestes dades reflecteixen una realitat: cada vegada són més les persones que necessiten recórrer a ajuts o subvencions per fer front a les despeses en general (+258 famílies l'any 2021), on les demandes per cobrir les despeses de subministraments i combatre la pobresa energètica (aigua, llum i gas) han augmentat en 433 famílies més aquest 2021 en comparació a 2020.

L'any 2020 es van destinar fins a 400.000  euros per donar cobertura a les necessitats bàsiques dels col·lectius vulnerables, inversió que va pujar a 640.364 euros el 2021 (cobertura a ajuts d'aigua, ajuts d'urgència social com òptica, farmàcia, habitatge, targetes moneder, subvencions per pobresa energètica i xecs Roba Amiga). Aquest augment de les necessitats de la ciutadania per combatre la pobresa energètica, en canvi, no es veuen acompanyades de polítiques socials que busquin donar cobertura a la demanda.

Tot i l'augment significatiu d'usuaris demandants del 2020 al 2021, les inversions públiques per combatre la pobresa energètica no han augmentat proporcionalment a les peticions. La regidoria de Benestar Social va concedir, el 2021, 711 ajuts per pobresa energètica de les 1.086 sol·licituds rebudes, és a dir, una de cada tres sol·licituds va ser rebutjada (exactament el 34,5%), i va suposar una despesa de 155.174 euros.

Per fer front a la pobresa energètica d'aquest 2022, l'Ajuntament de Reus ha destinat una partida econòmica de 110.000 euros, ampliable fins als 200.000. Aquestes xifres serveixen per cobrir, aproximadament, la demanda de l'any passat, però obvia la necessitat d'aquesta tercera part de la població demandant que va veure denegada la seva sol·licitud d'ajut per combatre la pobresa energètica.

Per donar resposta a les necessitats dels reusencs i reusenques, és necessari ampliar aquesta dotació pressupostària, com a mínim, vora els 70.000 euros, per cobrir aquesta tercera part de les demandants que no van veure acceptada la seva petició de subvenció o ajut. L'Ajuntament de Reus ha d'impulsar polítiques socials que incloguin a tota la ciutadania, així com ampliar i millorar aquelles polítiques que altres anys s'han quedat curtes davant l'alta demanda social. I aquestes polítiques socials són totalment imprescindibles: si bé entenem adequat millorar la il·luminació dels carrers per a les festivitats nadalenques, no podem entendre que es tripliqui el pressupost de l'any anterior en la licitació de les llums de les places i d'altres espais de la ciutat (cost total de 423.100 euros) per il·luminar més els carrers, però es permeti que hi hagi habitatges sense llum o gas a la ciutat de Reus.

És molt necessari crear un espai agradable i acollidor per festes, on la gent gaudeixi, però és molt més necessari crear uns habitatges agradables i acollidors, on la gent pugui gaudir de les festes a casa seva en unes condicions d'habitabilitat adequades. Volem un Ajuntament de Reus amb iniciativa, que es preocupi per combatre la pobresa energètica, i fer front a l’augment de sol·licituds de les reusenques si reusencs que es veuen i es veuran desestimades, a raó de l'augment del cost dels subministraments en l'actualitat. Volem llars i carrers il·luminats, agradables i acollidors!

Nazaret Troya és la cap de llista d'En Comú Podem Reus.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: