1 de 10
POLÍTICA

ERC diu que la proposició de llei del Fons Nuclear «és un frau de primera magnitud»

"Sensació agredolça" entre els republicans ebrencs amb el nou Fons, al qual titllen de "repartidora"

Les diputades d'Esquerra, Norma Pujol i Maria Jesús Viña. | ACN
per Redacció, Terres de l'Ebre | 16 de desembre de 2022 a les 18:16 |
"Sensació agredolça" a la federació d'ERC a les Terres de l'Ebre amb la proposició de llei del Fons Nuclear. D'una banda, celebren que incremente el percentatge de recursos de l'impost a les nuclears que impactaran al territori, però temen que "a curt termini" serà "més difícil" que acaben tenint un impacte sobre les empreses i l'agricultura de la zona nuclear. "El Fons havia de ser un instrument de futur i s'ha convertit en una repartidora. És un frau de primera magnitud", ha lamentat la diputada republicana, Maria Jesús Viña. També la diputada al Congrés, Norma Pujol, ha afegit que el Fons ja no és una eina transformadora i que els municipis del Penta I perden la competitivitat que els havien d'atorgar estos recursos.

Les diputades d'ERC Maria Jesús Viña i Norma Pujol han lamentat que els Fons de Transició Nuclear deixe de ser "una eina transformadora" que donava "valor afegit" als territoris nuclears en termes de competitivitat per implantar noves indústries, així com que havia d'aportar uns recursos a "pimes, autònoms, pagesos, o cooperatives". Viña ha lamentat el renaixement de la sociovergència a les Terres de l'Ebre i que la modificació legislativa s'haja aprovat, juntament amb Ciutadans, per tres partits "amb representació mínima les zones nuclears".

La diputada ha reconegut que els ajuntaments nuclears fa anys que "ingressen molts diners" d'estes instal·lacions i que "no han servit per reindustrialitzar i diversificar l'economia de la zona". Conscients de per a què no ha de servir, les republicanes s'han mostrat preocupades per la gestió dels recursos que es faran amb la nova llei.

"Ara s'aprova un fons desvirtuat que ha perdut l'objectiu i l'essència", ha afegit Pujol. "No sabem, què passarà, però sabem que l'any que ve els municipis del Penta II, els ajuntaments dels municipis, rebran els 500.000 euros directament. No les empreses, cooperatives i agents econòmics que estan patint a estes zones nuclears", ha insistit Viña. Pujol ha assegurat que desconeixen què passarà amb els diners de la zona Penta I. "Lluitarem per un model que ajude al territori del tancament de les nuclears, per estar preparats quan això passe", ha afegit la diputada al Congrés.

Inversió al Molló

Respecte d'una possible gran implantació industrial al polígon el Molló, les diputades asseguren que en desconeixen detalls, i remeten al departament d'Empresa sobre esta informació. Pujol ha afegit que sap, com a regidora de Flix, que "hi ha moltes empreses que estan estudiant i valorant la seua implantació al nostre territori i que tenen com a punt de valor afegit l'aportació del fons nuclear. No ens podem permetre el luxe de perdre'l", ha reivindicat.

Oportunitat d'unitat perduda

També d'agredolç ha qualificat el nou Fons Nuclear el diputat ebrenc d'En Comú Podem, Jordi Jordan. "Ens hauria agradat que es fes amb un consens ampli", ha apuntat. El grup parlamentari va interferir i intentar fer de mediador entre la resta de partits. "No va ser possible perquè no es posaven d'acord. Vam retirar esmenes pròpies i vam votar a favor de les qüestions d'uns i dels altres o ens vam abstenir", ha recordat. "Pensem que avui podríem estar donant tots una bona notícia de manera conjunta i demostraria maduresa territorial, de diàleg i consens i no va ser possible", ha lamentat Jordan.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: