1 de 10
DOS PUNTS

J.V. Foix i les festes de Nadal

J. V. Foix | Cedida
per Jordi Cervera Nogués, Reus | 9 de desembre de 2022 a les 09:40 |
Ara que s'acosta Nadal pot ser un bon moment per descobrir o redescobrir dos ítems ben interessants. D'una banda la Fundació J.V. Foix, que es dedica a preservar l'obra d'un dels més grans poetes en llengua catalana de tots els temps i de l'altra una publicació que la Fundació va fer en col·laboració amb la càtedra Màrius Torres i Pagès editor, l'estoig Ho sap tothom i és profecia. Nadals Caps d'Any Natalicis que conté 30 facsímils de les felicitacions que el poeta enviava als seus amics i que, amb el pas del temps s'han convertit en autèntiques, buscades i altament valorades peces de col·leccionista.

Signades per ell i amb il·lustracions d'artistes com Miró, Tàpies, Guinovart, Ponç, Mompou, Guinovart, Galí, Amat o Cuixart, entre d'altres són una poderosa mostra de la conjunció entre la poesia trencadora i moderna de J.V.Foix i aquesta mirada més íntima i quasi privada, dirigida a amics i gent molt propera al poeta.

Margarida Trias i Ramon Veny-Mesquida, dos grans coneixedors de l'obra de l'autor de Sarrià, expliquen que el 7 de febrer del 1948, la dona del poeta va decidir abandonar-lo sense cap mena d'avís previ. Aquest sotrac, sumat al fet que acabava de publicar Sol, i de dol, un llibre que els seus contemporanis no van saber interpretar en tota la seva magnitud, el van portar a iniciar la tramesa personal de nadales, un costum que perduraria fins l'any 1976.

Es tracta d'11 poemes de Nadal, 13 de Cap d'any i 4 de natalicis i aquests regals personalíssims, que es publicaven en edicions molt limitades, s'han convertit amb el pas dels anys en joies molt preuades i molt buscades pels col·leccionistes. Aquesta edició, fidel i acurada, brindarà a molts lectors la possibilitat d'accedir a unes peces artístiques i literàries de primer ordre que resulten molt complicades de veure juntes i que es complementen amb un cd on podrem gaudir de la veu del poeta recitant els textos. Tot un luxe que val la pena conèixer.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: