1 de 10
URV

​La URV lidera una recerca per convertir biomassa en combustibles i fertilitzants

El projecte vol contribuir al desenvolupament de les biorefineries i avançar cap a la transició energètica

El projecte vol produir biocombustibles a partir de biomassa | Cedida
per E.R., Reus, Catalunya | 24 de desembre de 2022 a les 19:45 |
Produir biocombustibles, fertilitzants, precursors de bioplàstics i sensors a partir de biomassa és el projecte que liderarà la Universitat Rovira i Virgili. La proposta, concedida pel Ministeri de Ciència i Innovació, està liderada per la investigadora Yolanda Cesteros i comptarà amb un consorci de la URV, la Universitat de Lleida i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

A partir de residus vegetals es volen crear productes com bioplàstics o biocombustibles


L'objectiu de la recerca és aconseguir diversos productes d'alt valor afegit obtinguts a partir de residus lignocel·lulòsics de fusta, és a dir, matèria vegetal seca o biomassa. Això s'assolirà a través de tecnologies per contribuir al desenvolupament de les biorrefineries a Catalunya i l'Estat Espanyol, que són instal·lacions que converteixen biomassa en productes químics o combustibles.

La lignocel·lulosa, la biomassa renovable més abundant, es considera la principal matèria primera en el concepte de biorrefineria, ja que la seva naturalesa no comestible no competeix amb els cultius alimentaris. L'existència d'aquestes biorrefineries a partir d'aquests recursos lignocel·lulòsics és escassa a Europa i a l'Estat Espanyol. Per això, la recerca per al seu desenvolupament pot ser estratègica.
 

El projecte està finançat pels fons Next Generation de la Unió Europea Foto: Cedida


«Amb aquest projecte esperem contribuir a la sostenibilitat»


El projecte persegueix obtenir biocompostos a partir de residus forestals com serradures de pollancre, de fusta de pi i de castanyer. "Volem produir algunes molècules plataforma, com les anomenades hidroximetilfurfural, furfural o clormetilfurfural", explica la investigadora Yolanda Cesteros, i a partir d'aquestes molècules, obtenir bioplàstics, biocombustibles i aplicacions agrícoles, entre d'altres.

També es preveu realitzar estudis d'avaluació del cicle de vida i una anàlisi del valor del client potencial i del mercat per crear un mapa de biorrefineries potencials per tal d'implantar aquesta tecnologia a l'Estat espanyol. El projecte està finançat pels fons Next Generation de la Unió Europea a través del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

La recerca, a més de proporcionar nous coneixements tècnics i científics a la comunitat nacional i internacional, està enfocada en l'objectiu de transició a l'economia circular i en la mitigació del canvi climàtic i prevenció i control de la contaminació. "Esperem contribuir amb aquest projecte a la transició cap a un model productiu basat en la descentralització i la sostenibilitat en el marc de l'economia circular", conclou Cesteros.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: