1 de 10
ENERGIA

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant estudia la creació d'un parc eòlic municipal

El ple valida la creació d'una comissió d'estudi per avaluar la viabilitat del projecte

Imatge d'arxiu de les aspes d'un aerogenerador | ACN
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 5 de desembre de 2022 a les 08:00 |
Dies enrere, el ple municipal de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va validar l'aprovació de la creació d’una comissió d’estudi per avaluar la construcció i l'explotació d’un parc eòlic (amb els vots a favor del PSC, JxCat, Cs i PP, el govern; l’abstenció de la FIC i d’ERC i el vot en contra de la CUP).

Societat mercantil "100% de titularitat municipal", en un iniciDes del consistori s'assenya que "amb l’objectiu de potenciar les energies renovables i aportar recursos al municipi del futur", l’ajuntament de Vandellòs "té la voluntat" de construir i explotar un parc eòlic públic municipal. Per avaluar aquesta possibilitat i tramitar els expedients necessaris, doncs, el plenari va acordar la constitució de la comissió d’estudi, integrada per l’alcalde, Alfons Garcia, i tres membres més del consistori (la secretària, l’interventor i el gerent de l’empresa municipal de Promoció econòmica) i per tres membres tècnics externs del sector jurídic i energètic (l'exdirectora de l’Institut Català d’Energia, Maite Masià; l'advocat i professor de Dret Jaume Marfà i el meteoròleg Santiago Parés).

La comissió acompanyarà l’ajuntament en el disseny del procés que hauria de permetre implantar i posar en marxa aquest projecte. Entre altres tasques, l'equip l’assessorarà en la redacció dels estatuts d’una societat mercantil, "inicialment de titularitat 100% municipal", que "tingui per objecte la construcció, gestió i explotació d’un parc generador d’energia eòlica en terrenys de titularitat municipal i que es pugui arribar a convertir en una societat d’economia mixta amb la incorporació de socis privats provinents del sector elèctric i de petits accionistes provinents de la ciutadania", segons fonts municipals.

En aquest sentit, des de l'ajuntament s'ha volgut subratllar que l’activitat de producció d’energia elèctrica "no la pot dur a terme el consistori directament, sinó que ho ha de fer a través d’una altra entitat amb personalitat jurídica diferenciada". I "tot sembla indicar que la societat mercantil és la forma jurídica idònia, ja que és l’única modalitat que permet obtenir l’experiència tècnica que caldria acreditar per obtenir l’autorització administrativa preceptiva per construir la instal·lació per qualsevol de les dues vies legalment previstes: incorporar un soci amb experiència en producció elèctrica i amb una participació social mínima del 25% o subscriure un contracte d’assistència tècnica amb una altra entitat amb aquesta experiència", s'argumenta.

La comissió d’estudi elaborarà una memòria justificativa de la iniciativa que, posteriorment, serà sotmesa a la votació del ple, més endavant. En cas de ser aprovada, s’obriria després un període d’informació pública. L’aprovació final de l’expedient aniria a càrrec del ple.

Característiques principals del projecteEl parc eòlic que es vol construir i explotar estaria format per quatre aerogeneradors, que s’instal·larien en parcel·les que són de titularitat municipal, no incloses en cap zona de protecció ambiental. Aquestes estan ubicades al paratge conegut com a Coll del Vent, en uns terrenys que reben la consideració de muntanya comunal, declarada d’utilitat pública, que han patit incendis en els darrers 30 anys, "la qual cosa permet justificar la compatibilitat en el domini públic forestal i la regeneració del bosc", segons s'informa per part de fonts del consistori.

Els aerogeneradors que es preveu instal·lar han d’ubicar-se en àrees amb un potencial eòlic de vent de velocitat mitjana superior a 5,5 m/s a 80 m. (segons el Mapa de recursos eòlics de Catalunya). A la zona proposada, es poden donar vents, a 80 m., d’entre 6 i 8 m/s. En aquest sentit, l’ajuntament està en procés de licitar la instal·lació d’una torre anemomètrica per tal d’acabar de mesurar la força del vent en aquestes parcel·les municipals. La construcció de les instal·lacions suposa una inversió aproximada de 20 milions d’euros.

Per aquest motiu, s'ha conclòs des del consistori, la forma escollida per "instrumentalitzar" aquesta inversió "hauria de tenir en compte l’eventual necessitat que pot arribar a tenir l’ajuntament d’obtenir finançament extern, ja sigui del sector bancari o de socis privats que vulguin invertir en el parc eòlic".
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: