1 de 10
DOS PUNTS

Vull una sopa!

"Catalunya bul" ens convida a un magnífic, nutritiu i documentat recorregut per les tradicions

Una imatge de Judit Pujadó | Cedida
per Jordi Cervera Nogués, Reus | 2 de desembre de 2022 a les 12:15 |
Ara que, per fi sembla que ja ha arribat el fred, és un moment magnífic per recuperar un llibre d'aquells que fan temporada i que no tenen data de caducitat. Pertany al catàleg d'Edicions Sidillà, el signa Judit Pujadó, té un pròleg de Pep Salsetes, es titula Catalunya bull. El llibre de les sopes, els ranxos i les escudelles populars.
 
Convindreu amb mi que parlar de sopes fumejants a l'agost no ve massa de gust i tampoc no acompanya gens aquest estiu allargassat que es manté viu fins el mes d'octubre. Però ara, ara que el fred ha arribat de cop, no només ve de gust sinó que ja es pot afirmar sense vergonya que és absolutament imprescindible fer-ho, que el llibre agafa la categoria de manual de capçalera i més si tenim en compte que l'autora, la Judit Pujadó, aborda tots els seus projectes amb un rigor i una passió envejables.
 
Les sopes, els brous, els ranxos i tota aquesta tipologia de plats, tenen una fortíssima base popular i un marcat arrelament a la cuina casolana i, en alguns casos, de supervivència, tot i que també mantenen lligams estrets amb les festes i les grans celebracions. De fet, a Catalunya hi ha una cinquantena de pobles, viles i ciutats que una vegada a l'any es vesteixen amb les seves millors gales, treuen les olles al carrer i converteixen el fet de preparar una sopa o una escudella amb la voluntat de no perdre ni els referents històrics ni les essències.
 
La casuística aplega de tot: el Carnestoltes, la Festa Major, la Quaresma, les Fires locals, commemorar un àpat o una fita històrica, però tothom sap que és la millor manera d'estrènyer llaços entre els veïns, de mantenir viva la memòria, de preservar les arrels i d'obrir-se al turisme, al present i al futur. La Judit s'ha passejat per tota la geografia catalana, ha menjat de tot, ha compartit taula i mantell amb tota mena de gent i el resultat és aquest llibre que reuneix mig centenar de celebracions, els seus antecedents històrics i, és clar, les receptes que permeten fer-ho a casa encara que no sigui habitual tenir 15.000 comensals a dinar.
 
Catalunya bul ens convida a un magnífic, nutritiu i documentat recorregut per aquestes tradicions que, sense cap dubte ni pudor, podem qualificar de patrimoni immaterial i que, segons comenta l'autor del pròleg, implica que més de 100.000 persones surtin cada any al carrer. Judit Pujadó situa totes les festes en el seu context, local, social, històric, evolutiu, geogràfic i temporal, a més d'aportar una impagable documentació gràfica actual i històrica.
 
Val a dir que Judit Pujadó és llicenciada en Història, fundadora juntament amb Xavier Cortadellas de Sidillà Edicions i autora de llibres de recerca històrica com Oblits de rereguarda, els refugis antiaeris a Barcelona o Nit de Reis. Les cavalcades a Barcelona, novel·les com Dones absents, El límit de Roche o Les edats perdudes. També va guanyar el premi Pere Quart amb Planeta ESO, escrit a quatre mans amb Empar Fernández
 
Prepareu la cullera i disposeu-vos a gaudir sense fre ni mesura d'aquest magnífic i reconfortant llibre que fumeja.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: