Fa dues setmanes que
es va tancar l’edició de tardor de la Ganxet Pintxo 2022, que enguany va suprimir per complet la guia en paper i va apostar per la digitalització i el format electrònic a través de la plataforma Gastronosfera. “Des de l’inici fins al final, l’esdeveniment és una festa i una gran eina de promoció de la ciutat”, ha dit aquest passat dijous el coordinador de la Ganxet Pintxo,
Jaume Batista, qui ha afirmat que “aquesta ha estat l’edició en què les tapes han brillat més”.
Per arrodonir la brillantor,
s'han lliurat un total d’11 premis emmarcats en sis categories. Les rutes de tapes estan patint una certa crisi arreu del país. No obstant això, a Reus és quelcom consolidat i que funciona segons les expectatives. “I a més, en fem dues edicions anuals”, ha argumentat Batista. En representació de l’empresa patrocinadora,
Estrella Damm, Miguel Berros ha comentat que “la resposta de per què a Reus funciona tan bé és ben senzilla: la unió que hi ha entre la cambra, l’ajuntament, el públic i els restauradors i restauradores”.
Les autoritats i els representants de la Cambra de Reus, al lliurament dels premis Foto: Joel Medina
Uns restauradors i restauradores que han restat, nerviosos, a l’expectativa. Tots i totes sabien que tenien premi, però desconeixien per quina categoria havien estat guardonats. Aprofitant el 50è aniversari de l’acord de creació de la nova Llotja de Contractació de Reus, l’acte s'ha celebrat en aquest espai icònic i de referència de la ciutat.
L’ADN Sistaré ha obert i tancat l’entrega, primer amb el premi
Ganxet Llengua, que atorga el Centre de Normalització Lingüística (CNL) a l’establiment que mostra més sensibilitat amb l’ús del català.
El consistori lliura un guardó per primera vegada
Per acabar, el mateix
Xavier Pàmies Sistaré ha recollit la copa i el diploma del
premi Ciutat de Reus, un guardó que atorga l’ajuntament per primer cop, per la tapa
Garrofeta amb gust de tardor. “La Ganxet Pintxo i la Reus Viu el Vi van més enllà del tomb de ravals i han ajudat al fet que la ciutat s’uneixi i arribi a més indrets del territori”, ha destacat Sistaré.
El premi que lliura el Gremi de Forners a la millor tapa elaborada amb pa de forn artesà ha estat per a
Starburger, amb la tapa
Hamburguesa Yaki, elaborada amb pa del Forn de Pa Bo. Els tres guardons atorgats per votació popular, tots amb el mateix reconeixement, han anat a parar a
Buana, pels
Noodles yakisoba Buana; a
Singlot by Singla & Co, per la tapa
Estic als núvols i és fun-tàstic!; i a
Grillats Reus BBQ, pel seu
Pintxo de bou.
Pel que fa als
premis del jurat professional, presidit per la xef i assessora gastronòmica Eva Hausmann, hi ha hagut tres guardons més. L’anomenat
Gastronomia sostenible de temporada i producte local s'ha concedit al
Museu del Vermut per la tapa
Museu a l’ast. El premi
Gastronòmic ha estat per a la
Terrassa Gaudí, que per la ruta de tapes va presentar un
Hummus de carxofa, llaminadura de xai i escabetx de bolets; el premi
Sabor a tradició, al seu torn, se l'ha emportat
l’Absis pel seu
Filet de porc amb salsa de tardor. A més, el
guardó Damm a la tapa que millor marida amb la seva cervesa l'ha guanyat
El barret del Carrasclet, del
Restaurant 158.
Després de l’acte de lliurament, i des del forn Huguet,
Ramon de la Fuente ha presentat una de les
novetats per a aquesta temporada de Nadal. Es tracta de la
Sorpresa d’Avellana, que consta d’una figura d’una avellana elaborada a partir de xocolata. La particularitat és allò que guarda a l’interior, i és que en trencar l’avellana es descobreix la sorpresa que amaga. En concret, hi ha dues alternatives de figura: la que conté avellanes garapinyades, i la infantil, amb llaminadures.
La campanya de donació de sang, un èxit
Fins a 400 persones han participat en la iniciativa que es va engegar des de la Ganxet Pintxo. Una campanya que enguany ha estat valorada especialment a causa de les
reserves de sang de l’Hospital Sant Joan de Reus, que patien una situació delicada, ja que es trobaven sota mínims.
Des del Forn Huguet de Reus, Ramon de la Fuente ha presentat una dolça novetat per a Nadal Foto: Joel Medina